banner-image

Ratari u Bačkoj Topoli se izborili za desetinu

Kompromisnim rešenjem okončan je protest poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Topoli, kojim su nezadovoljni ratari tražili da se stočarima ne daje svo državno zemljište po pravu prečeg zakupa. Postignut je dogovor udruženja stočara i ratara sa predstavnicima lokalne samouprave da se od resornog ministarstva zatraži da se iz raspoložive površine za javno nadmetanje od oko 10.000 hektara u bačkotopolskoj opštini izdvoji i ratarima na licitaciji ponudi 10 odsto.

Protest su inicirali članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Stare Moravice. Oni su optužili lokalnu samoupravu da je pripremila nezakonit predlog programa, po kojem bi sva raspoloživa zemlja pripala vlasnicima domaćih životinja i registrovanih farmi, čime za ratare ne bi ostao nijedan hektar zemljišta.

Predsednik nadležne opštinske komisije i član Opštinskog veća Bačke Topole za resor privrede Janoš Žemberi je odbacio te optužbe i podsetio da bi na osnovu prava prečeg zakupa stočari mogli da raspolažu sa 18.000 hektara, a raspoloživih je svega 10.000 hektara, pa su površine na koje bi mogli da računaju već ranije umanjene za oko 45 odsto. Postignut je dogovor da se već umanjene površine za zakup stočarima umanje za još 10 odsto i ta površina da na licitaciju, potvrdili su i predstavnici udruženja stočara.

Ovo je kompromis, jer su nezadovoljni ratari zahtevali da se raspoložive površine u državnom vlasništvu raspodele na pola, između ratara i stočara. Opštinari su donošenje odluke argumentovali istaknutom ulogom stočarstva na ovom području, jer u Bačkoj Topoli postoje dve velike klanice i farme, koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

(Dnevnik)