banner-image

Međunarodni izaslanici FAO u poseti Albaniji i Srbiji

Stalni predstavnici pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO) ove nedelje će posetiti Srbiji kako bi se upoznali sa oporavkom poljoprivrede od poplava.

Oni dolaze u posetu kako bi se upoznali s radom FAO tima za vanredne situacije usmerenim na pomoć i oporavak poljoprivrede posle poplava i sa programom koji se u velikoj meri finansira iz fondova EU.

Kako je saopštila ova svetska organizacija sa sedištem u Rimu, članovi delegacije, koju čine stalni predstavnici iz Australije, Čilea, Kuvajta, Japana, Libije, Ruske Federacije, SAD i Evropske unije, obići će mesta u kojima FAO sprovodi projekte i razgovarati sa poljoprivrednicima koji učestvuju u programima pomoći.

Predviđeni su i razgovori sa državnim zvaničnicima, partnerima FAO, ostalim UN agencijama i članovima FAO timova koji na terenu sprovode projekte, a u cilju boljeg razumevanja lokalnih prilika i načina na koji FAO na domaćem terenu sprovodi tehničku podršku poljoprivrednicima i zvaničnim institucijama u sprovođenju mera u poljoprivredi.

Pored Srbije, delegacija FAO će takođe boraviti u Albaniji. Ovonedeljna poseta Albaniji i Srbiji je, inače, prva poseta regionu Evrope i centralne Azije od 2014.godine.

“Poseta zemljama poput Srbije i Albanije, u kojima FAO nema stalno predstavništvo ni akreditaciju, pruža stalnim predstavnicima bolji uvid u značaj našeg rada uprkos ograničenom prisustvu FAO u zemlji”, izjavio je Rajmund Jele, zamenik regionalnog predstavnika FAO za region Evrope i centralne Azije i stalni predstavnik Albanije pri FAO.

Ratari i stočari u Srbiji su u proleće 2014. godine pretrpeli ozbiljnu štetu usled do tada nezapamćenih padavina i poplava, koje su nastupile kao posledica kiša.

Grupa izaslanika FAO će posetiti Šabac, grad koji je takođe pretrpeo velike štete od poplava i u kom je oko 2.000 poljoprivrednih domaćinstava dobilo pakete pomoći u vidu semena za setvu, đubriva, sadnica voća i montirane plastenike.

Kako se dodaje u saopštenju, uslediće sastanci sa predstavnicima lokalne vlasti a potom poseta jednom od korisnika pomoći, kao i poseta Bogatiću, opštini u kojoj će se vršiti distribucija semena i đubriva.

Poseta Srbiji će biti završena obilaskom najveće zelene pijace u Šapcu.

Članovi delegacije su Rozmari Navaret, savetnik za poljoprivredu Australije, Osamu Kubota, zamenik stalnog predstavnika Japana pri FAO/ministar savetnik, Manar Šabah Al-Šabah, zamenik stalnog predstavnika Kuvajta pri FAO, Salem Harun, savetnik za poljoprivredu/zamenik stalnog predstavnika Libije pri FAO, Kiril Antjuhin, drugi sekretar i ataše za poljoprivredu Ruske Federacije, Robert Merkl, zamenik stalnog predstavnika SAD pri FAO, Nj.E.Luis Fernando Ajala Gonzalez, ambasador/stalni predstavnik republike Čile pri FAO i predstavnik Grupe latinoameričkih i karipskih zemalja, i Ana Frajle Vasalo, savetnik, Evropska unija.

(Agrosmart)