banner-image

Ministarstvo: Zaključak vlade prelazno rešenje

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je Vlada Srbije čvrsto rešena da uvede red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta i apelovalo na lokalne samouprave da poštuju zakonske obaveze i da svoje godišnje programe korišćenja zemljišta donesu u zakonom propisanom roku do 31. marta 2016. godine.

Ministarstvo napominje da je zaključak Vlade, donet 11. marta, koji se preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje, „samo prelazno rešenje do primene novih zakonskih odredbi“.

„Agroekonomske 2016/2017 godine počeće da se primenjuje novi zakon koji će staviti tačku na decenijske zloupotrebe državnog zemljišta i nanošenje enormne štete u republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima“, istaklo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo navodi da „povodom netačnih informacija datih od strane pokrajinskih i lokalnih zvaničnika“ želi da obavesti poljoprivrednike, ali i širu javnost da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine čvrsto rešeni da uvedu red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta.

„Apelujemo na lokalne samouprave da poštuju zakonske obaveze i da svoje godišnje programe korišćenja zemljišta donesu u zakonom propisanom roku do 31. marta 2016. godine i time omoguće poljoprivrednicima sa svoje teritorije da ravnopravno učestvuju u nadmetanju i legalno koriste državno zemljište“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da su tom cilju nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje jasno određuju kazne, kako prema uzurpatorima, tako i prema opštinama koje neodgovorno upravljaju državnom imovinom.

„Brojne lokalne samouprave su višegodišnjim kršenjem zakonskih obaveza i nedonošenjem godišnjeg programa za korišćenje poljoprivrednog zemljišta dovele do toga da poljoprivrednici ostanu bez zemlje, a da različiti lokalni tajkuni i njihovi saradnici bespravno koriste hiljade hektara“, piše u saopštenju.

Kao primer navode da je prošle godine više od 30.000 hektara državnog zemljišta ostalo neizdato samo u četiri opštine u Vojvodini, čime je naneta nepopravljiva šteta poljoprivrednicima i budžetu Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kritikovao je juče Vladu Srbije zbog preporuke lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje i ocenio da će to dovesti do novih zloupotreba.