banner-image

Milion evra za traktore

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede odobrio je prvih 60 kredita u ovoj godini, za kupovinu traktora. To je prva, od pet prolećnih kreditnih linija za koje je konkurs objavljen 14. februara.

Vrednost ugovora koji su danas potpisani sa korisnicima kredita za nabavku nove pogonske poljoprivredne mehanizacije u 2016. godini iznosi blizu milion evra. Period otplate je pet i po godina, šest meseci je grejs period, učešće je 20 odsto, a garancija je sam traktor koji se kupuje.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo je rekao da je kreditna linija za nabavku traktora pokrenuta zbog uvida u stanje na terenu, gde se videlo koliko je naša poljoprivredna mehanizacija zastarela, kao i na zahtev samih poljoprivrednika.

Sredstva za realizaciju ovogodišnjih kreditnih linija, prema rečima zamenika direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Stojana Marinkovića, iznose 525 miliona dinara. Od tog iznosa, iz pokrajinskog budžeta Fond je dobio 23 miliona dinara.

Do sada je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede odobrio 461 kredit za kupovinu traktora. Ukupno je za poljoprivrednu mehanizaciju i traktore izdvojio nešto više od 332 miliona dinara.

Fond, koji ima i svojih finansijskih sredstava, trudi se da kroz kreditne linije koje imaju najpovoljnije uslove, pomogne poljoprivredu i, na osnovu tih činjenica, može se reći da Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede ima svrhu postojanja.