banner-image

Uhapšeno šestoro paora u Gakovu, Pokrajina krivi Ministarstvo

Šestorica poljoprivrednika koji su bili u grupi od dvadesetak paora koji već mesec dana čuvaju poslednju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana, uhapšeni su pod optužbom da su napali traktoristu koji je u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao da ih provocira i uzore ovu parcelu.

Kako je u kratkoj izjavi za RTV rekao Vlado Skrobonja, jedan od privedenih u policijsku stanicu, „sve je ličilo na dobro pripremljen scenario“.

„Traktorista je stigao sa ‘džondirom’ i znajući da smo na toj parceli pokušao da ore jedinu njivu koju smo mi hteli da obrađujemo. Izvukli smo ga iz traktora i oterali, ali ga niko nije udario“, kaže Skrobonja.

Kako dodaje, „ubrzo zatim pojavili su se uzurpator iz Srbobrana, advokati i policija i mi smo uhapšeni“, dodajući da je čuo da je traktoristi sugerisano da ide kod lekara i prijavi fizičke povrede.

Kako RTV saznaje, šestorica uhapšenih će biti sprovedeni u Apatin kod dežurnog sudije za prekršaje i odmah će biti osuđeni.

Razgovarali smo i sa drugim paorima iz Rastine i Stanišića koji su molili da im ne pominjemo imena, ali su ogorčeni ovakvim ponašanjem državnih organa.

„Znali su da su nam nervi tanki i da se mrznemo mesec dana i namerno su došli da nas provociraju i uhapse, kako bi uzurpirali i poslednju njivu dok su naši prijatelji u zatvoru“, rekao nam je jedan od njih.

On kaže i da ga ne bi iznenadilo da se falsifikuju lekarski nalazi i da ratari koji čuvaju njive odu u zatvor, a uzurpatori nastave svoj posao . „Ne mogu da verujem da se ovo događa“, kaže sagovornik RTV-a.

Policija se još nije oglasila o incidentu u Gakovu.

Pokrajinski sekretarijat: Povući sporni zaključak

„Situacija koja se danas desila u Somboru je logična posledica neodgovornog i nezakonitog ponašanja Ministarstva poljoprivrede i Vlade koja je sporni zaključak usvojila. Pozivamo nadležne organe Republike Srbije da pod hitno povuku sporni zaključak, da se na terenu uspostavi red, a da se licitacija sprovede u skladu sa Zakonom. Jedino što uzurpatorima treba da sleduje jeste kazna, a ne legalizacija otimanja“, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški je na konferenciji za novinare održanoj pre samo dva dana u Pokrajinskoj vladi upozorio da situacija na državnom poljoprivrednom zemljištu preti da se pretvori u „divlji zapad“. Na žalost, jasno je bilo da će do ovakvih problema doći onog momenta kada je Zaključak Vlade Republike Srbije ugledao svetlost dana. Podsećamo da je Vlada Srbije Zaključkom od 11.03.2016. godine, preporučila lokalnim samoupravama da uzurpatorima jednostavno, mimo svih zakonskih mera, ustupi po najnižoj ceni obradivo zemljište I još im pruži rok do početka maja da plate tobož zakup, bez ikakvih posledica“, zaključuje se u saopštenju.

Ješić: Premijer i ministarka treba da budu uhapšeni

Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je večeras da su „jedini koji treba da budu uhapšeni zbog uzurpacije poljoprivrednog zemljišta predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

„Oni su svojim zaključkom doveli do ovakve situacije i oni su jedini koji treba da budu uhapšeni“, kazao je Ješić za RTV.

On je dodao da bi među uhapšenima trebalo da se nađe i direktorka Uprave za zemljište Srbije.

(RTV)