banner-image

Poljoprivrednici iz Gakova još u pritvoru

Šestoro poljoprivrednika iz Gakova, koji su juče uhapšeni u ataru tog sela pod optužbom da su napali traktoristu koji je pokušao da uzore jednu parcelu, i dalje su u pritvoru.

Oni su tokom prošle noći skoro devet sati saslušavani u Sudu za prekršaje u Apatinu. Nakon toga vraćeni su u pritvor, a presuda treba da im bude izrečena danas u 12 sati, javila je Radiotelevizija Vojvodine.

Okupljene poljoprivrednike ispred suda u Apatinu obišli su noćas potpredsednici Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i Branislav Bogaroški.

Poljoprivrednici su uhapšeni pod optužbom da su napali traktoristu koji je u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao da uzore jedinu neuzoranu parcelu, ali poljoprivrednici kažu da niko nije povređen.

“Neki dan smo bili u opštini i donesena je odluka, dali su nam tu odluku. Sve kako je rečeno, a oni su došli da blokiraju to”, kaže Nebojša Kovačević, poljoprivrednik iz Gakova.

Privedeni poljoprivrednici sinoć su saslušani kod sudije za prekršaje u Apatinu gde su sprovedeni sa lisicama. Oni se terete po zakonu o javnom redu i miru za nanošenje telesnih povreda za čega je, kako kaže advokat uhapšenih, Branimir Mitrović, zaprećena kazna od 30 do 60 dana.

Poljoprivrednici su danas hteli da nastave protest u Somboru, ali im je policija, kako kažu, zabranila skup uz obrazloženje da ga moraju najaviti pet dana ranije.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da plate naknadu za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a podeljen je i poljoprivrednicima u Somboru, gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje i zbog toga su protestovali u više navrata. Taj zaključak je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

(Autonomnija)