banner-image

Pravilnici o poljoprivredi se donose tajno

Bivši ministar poljoprivrede Srbije Goran Živkov izjavio je da se pravilnici kojima treba da se reguliše primena spornog Zakona o poljoprivrednom zemljištu donose „tajno“ i van Ministarstva poljoprivrede.

„Zakon, kao i način na koji je donet, a naročito ova tajna izrada pravilnika van Ministarstva poljoprivrede, pokazuje nam na delu uništavanje i nepoštovanje institucija. Takođe, pokazuje i koliko je opasna samovolja jednog čoveka ili grupe ljudi“, rekao je Živkov.

On je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), ocenio da aktuelni kreatori zemljišne politike „ne vide daleko i ne razumeju“ njen značaj, kao ni važnost „razvijenog zemljišnog tržišta, iz ugla ekonomskog, ni ruralnog razvoja“.

„Posledice ovake nejasne i netransparentne politike se već viđaju, a videće se sve više. Plašim se da će posle ovo biti teško ispraviti“, kazao je Živkov, koji je bio ministar poljoprivrede 2006. godine.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš upozorio je danas da može da nastane „haos“ zbog uzurpacije državnog zemljišta u Vojvodini.

Kostreš je za televiziju N1 rekao da LSV traži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine, kako bi se utvrdio uzrok i kako bi se videlo šta se dogodilo prilikom hapšenja ratara koji su mesec dana čuvali njive u okolini Sombora, kako uzurpatori ne bi ušli u njih.

„Uzrok je haos koji će tek da nastane, kada poljoprivrednici, koji budu doterani do ivice egzistencije, počnu da brane svoju egzistenciju“, ocenio je Kostreš.

Optužio je vlasti u Srbiji da su ponudili nagodbu uzurpatorima poljoprivrednog zemljišta.

(Beta/N1)