banner-image

Vojvođanska skupština da se izjasni o incidentima na njivama

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da očekuje da će vanredna sednica pokrajinskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati incidenti oko državne poljoprivredne zemlje, biti održana. Jakovljev je za RTV rekao da je rok koji je LSV dala svojim koalicionim partnerima da se izjasne o vanrednoj sednici istekao juče, ali da će ona biti sazvana čim se sakupi dovoljan broj potpisa.

„Mi smo dali rok jer smo smatrali da bi trebalo da se o tome vojvođanska skupština izjasni što pre, ali sačekaćemo da stignu potrebni potpisi i ja sam siguran da će to biti uskoro“, kazao je šef poslaničke grupe LSV.

Jakovljev je istakao i da LSV očekuje da će se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) o svemu izjasniti u sredu, kada zaseda predsedništvo te stranke, a da se od demokrata očekuje da će svoje potpise dostaviti danas ili sutra.

„Ovo je tema koja zasigurno traži reakciju Skupštine Vojvodine“, ocenio je on.

Na pitanje kako komentariše zahtev DS da se održi sednica resornog odbora pokrajinskog parlamenta, Jakovljev je kazao da će se odbor sastati čim se bude znao dnevni red skupštine.

Jakovljev je dodao i da će na sednicu biti pozvani svi koji mogu da rasvetle nesporazume koji su se desili u vezi sa državnom poljoprivrednom zemljom.

„Očekujem da će Skupština Vojvodine na toj sednici doneti zaključak povodom pokušaja legalizacije nezakonitog korišćenja poljoprivredne zemlje u državnom vlasništvu u Vojvodini i da će se od Vlade Srbije tražiti da takav zaključak stavi van snage“, objasnio je šef poslaničke grupe LSV u vojvođanskoj Skupštini.

On je dodao da će poslanici apelovati na čelnike svih lokalnih samouprava u Vojvodini da ne prihvate preporuku Vlade Srbije, kojom se onima koji su uzurpirali zemlju omogućava da prijave površinu koju protivzakonito obrađuju do početka maja i da za nju plate prosečnu cenu.

„Tražićemo od gradonačelnika i predsednika opština u Vojvodini da se drže isključivo zakona i da raspišu konkurse za izdavanje državne poljoprivredne zemlje u zakup“, objasnio je Jakovljev.

Kako je rekao, LSV očekuje da će vojvođanski poslanici tražiti od ministarke poljoprivrede Snežane Bošković Bogosavljević da kaže ko su uzurpatori zemlje u Vojvodini.

„Očekujemo od ministarstva i da ponovo napiše zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, jer se na prvom koraku primene pokazalo da je on loš, na šta smo mi sve vreme ukazivali“, dodao je Jakovljev.

On je poručio i da sada nije bitno ko je kriv zbog lošeg zakona, već da je bitno da se napravi novo zakonsko rešenje koje će biti dobro i koje će štititi paore.

Poljoprivrednici iz Gakova, koji su više od mesec dana spavali na njivama u tom mestu i sprečavali uzurpatore da uđu u državni posed, uhapšeni su prošlog petka. Prekršajni sud u Apatinu je dan nakon toga doneo jednu oslobađajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osuđeno je na 30 dana zatvora, zbog čega su reagovale sve stranke, kao i predstavnici Pokrajinske vlade.

Predsednici odborničkih grupa Skupštine grada Sombora odbili su juče većinom glasova zahtev LSV za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, sa jednom tačkom dnevnog reda: Razrešenje situacije u vezi sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta i hapšenjem poljoprivrednika i građana Sombora.

LSV je tražila i sazivanje vanredne sednice vojvođanskog parlamenta i dala rok svojim koalicionim partnerima da se o tome izjasne do ponedeljka. Predstavnici DS su tražili sastanak resornog skupštinskog odbora, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je kazao novinarima da nema prepreka da ta institucija zaseda i nakon raspisivanja pokrajinskih izbora. On je dodao i da će SVM predlog LSV razmatrati na sednici predsedništva u sredu.

Pastor: Skupština će moći da zaseda ukoliko bude inicijative

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je danas raspisao redovne pokrajinske izbore za 24. april, izjavio je da raspisivanje izbora ne znači suspenziju sadašnjeg saziva Skupštine i da će ona imati kapacitet da održava vanredne sednice „ukoliko za to bude inicijative“.

Na pitanje novinara da li će biti održana vanredna sednica o problemima sa uzurpacijom poljoprivrednog zemljišta i hapšenjima poljoprivrednika u opštini Sombor, Pastor je rekao da još ne zna da li će biti „inicijative i potrebe za zakazivanje sednice“.

„Ne znam da li će biti inicijative i potrebe, ali je potpuno sigurno da je to moguće, što važi i za zasedanja svih skupštinskih odbora, što svakako i čine“, rekao je Pastor.

Vanrednu sednicu je tokom vikenda zatražila Liga socijaldemokrata Vojvodine, zbog dešavanja u Somboru i hapšenja šestorice poljoprivrednika.

Pastor je kazao da je njegov jedini komentar na sporna dešavanja da „svako treba da radi svoj posao“.

„Dakle, i organi koji su vezani za održavanje javnog reda i mira, Vlada Srbije i lokalne samouprave, a u okviru toga i Pokrajinska vlada, pokrajinski skupštinski odbori i Skupština. To se ne odnosi samo na ovo pitanje, već je ovo moj odgovor i generalno na način funkcionisanja sistema onako kako ja to zamišljam“, rekao je Pastor.

Pastor je dodao da će se novi saziv svakako morati vratiti i na temu izbornog sistema u pokrajini, sa iskustvima koje bude imao na ovim izborima.

Prema njegovim rečima, građani Vojvodine ulaze u ove izbore s problemima koji su isti kod svih građana Srbije, a da je slično kada se radi i o političkim pitanjima vezanim za Vojvodinu.

„Ta pitanja su ista, ništa novo ne mogu da kažem i mogu samo da nabrojim ono što već godinama stoji kao otvoreno – zakon o nadležnostima Vojvodine, zakon o finansiranju, buduća ustavno pravna pozicija, a posebno zato što će krajem 2017. godine na red doći da se pozabavimo Ustavom Srbije“, kazao je Pastor.

Prema njegovom mišljenju, to će biti momenat kada će morati da se nađu dugoročnija rešenja za ta pitanja, koja će stabilizovati i Vojvodinu i političku scenu po tom pitanju

(RTV)