banner-image

Poljoprivrednici: Ministar Stefanović govori neistine

Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputili su pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osuđeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine.

“Ministar je rekao da mi nismo poljoprivrednici i da nemamo poljoprivredna gazdinstva, što je neistina”, naveli su ratari u pismu u koje je agencija Beta imala uvid.

Šestorica poljoprivrednika iz Gakova, koji su više od mesec dana iz protesta spavali na njivama u tom mestu i sprečavali uzurpatore da uđu u državni posed, uhapšeni su prošlog petka.

Prekršajni sud u Apatinu je dan nakon toga doneo jednu oslobađajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osuđeno je na 30 dana zatvora, zbog čega su reagovale sve stranke, kao i predstavnici Pokrajinske vlade.

Ratari su u pismu iz zatvora podsetili da je Stefanović nakon njihovog hapšenja rekao da preduzeće Graničar iz Gakova pored Sombora obrađuje državno poljoprivredno zemljište i dodali da je reč o preduzeću koje je pod stečajem i s kojim je Ministarstvo poljoprivrede raskinulo ugovor još 2010. godine.

“Iz svega toga se vidi da se ovde radi o uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta. Zašto ministar nije pomenuo sve to, a zna se da je ministarka poljoprivrede upoznata sa tim, nego je samo nas poljoprivrednike osudio, kao da smo zločinci”, navodi se u pismu.

Dodali su da su svi građani Srbije ravnopravni. “I vi ste ministar svih nas i Republike Srbije i naše je mišljenje da bi tako trebalo da sprovodite zakon prema svima isto, a ne da ima povlaštenih, kao što je uzurpator V.V i njegov pomagač S.S.”, navodi se u pismu.

Oni su pozvali sve poljoprivrednike da ih podrže i ocenili da će se sve što se desilo njima, desiti i u ostalim mestima.

Dodali su da nisu politički opredeljeni. “Šta više, mi smo i glasali za SNS na prošlim izborima, ali ne izjavljujemo to kao reklamu”, naveli su poljoprivrednici.

Upitali su Stefanovića i zašto nije pomenuo i drugu stranu, to jest “uzurpatora koji je otvorio firmu u firmi kod nas” i čoveka koji mu je to omogućio.

“A čuli ste svi iz medija da je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, a sada je prvi predao listu za odbornika u Somboru”, naveli su poljoprivrednici.

Televizija N1 objavila je početkom februara tajni snimak sa sastanka poljoprivrednika i Slobodana Stanića, poverenika Srpske napredne stranke (SNS) u Somboru, na kojem se čuje kako im on savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište nelegalno obrađuju zemlju, kao i da se, ako bude problema, pozovu na njega.

Paori su tajno snimili sastanak sa Stanićem, koji je održan nakon što je njive iz njihovog atara, bez dozvole, počela da obrađuje jedna firma iz Srbobrana

Autor snimka Đorđe Grahovac rekao je da ih je za Stanićev sto poslao gradski većnik za poljoprivredu. Grahovac je jedan od petorice poljoprivrednika koji su u subotu osuđeni na 30 dana zatvora.

N1 je objavio da Stanić, koji je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Hrvatskoj, zvanično ne obavlja nikakvu javnu funkciju.

“Da ovaj čovek, ipak, ‘vedri i oblači’ Somborom, govori i činjenica da je ekipa N1 razgovor sa njim vodila u kabinetu predsednika Skupštine opštine. Na pitanje odakle mu ingerencije da savetuje nelegalne radnje, kaže da je u pitanju bio prijateljski savet”, naveo je N1.

N1 je tada naveo da je gradsko veće već zvanično podržalo kao budućeg investitora firmu BSP Srbobran, koja je uzurpirala 2,3 hiljade hektara državne zemlje u toj opštini.

Njihove traktore ekipa N1 je i tada zatekla u setvi, bez ikakve dozvole, a lokalne paore, kako očajno pokušavaju da ih spreče u tome.

(Autonomija)