banner-image

Vlada naložila lokalnim samoupravama da rade protivzakonito

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić – Marković izjavila je danas da je država zaključkom vlade dozvolila uzurpatorima da uđu u posed zemljišta, da ostanu u uzurpiranom posedu do daljeg, a poruka je „ovo je divlji zapad, uđite u posed, država će zaključkom vlade sve da legalizuje“.

„Ne može se zaključkom vlade naložiti lokalnim samoupravama da urade nešto protivzakonito“, rekla je Dulić – Marković novinarima u Subotici.

Ona je kazala da zakon nije primenjivan 10 godina i da te sporne parcele u Gakovu nisu uopšte išle na licitaciju i da to nije prospust samo ove ili bivše vlade, nego da problem postoji još od vlade demokrata.

„Niko nikada nije primenjivao Zakon o poljoprivrednom zemljištu zbog razno-raznih igara u vezi sa preduzećima i navodnom zaštitom radnika“, rekla je Dulić – Marković.

Bivša ministarka poljoprivrede je kazala da je pet momaka zatvoreno u roku od 10 minuta koji su mesecima čuvali tu zemlju od uzurpatora i borili se da se zakon primeni.

„Dakle, tako ekspresnu primenu zakona, mislim da još nikada niko nije sproveo u Srbiji“, rekla je ona.

Što se tiče same diskusije da li su oni poljoprivrednici ili nisu, Dulić – Marković je kazala da prema informacijama koje ona ima, momci su bivši radnici Gakova koji su shvatili da od tog kombinata nema ništa i samo su želeli da dođu do svojih pet ili deset hektara zemlje, da proizvode i vrate kredite.

„Ako se neko bori da se bavi poljoprivredom, treba mu to omogućiti i dati mu jednake šanse da kroz licitaciju dođu do poljoprivrednog zemljišta koji ovaj zakon neomogućava“, rekla je Dulić – Marković.

(Autonomija)