banner-image

Bakterijski rak vinove loze

Bolest vinove loze poznata kao rak korenovog vrata i stabla je dobila ime po pojavi tumoralnih izraslina ili guka ili gala različitog oblika i veličine.Ove izrasline umanjuju vrednost sadnica vinove loze, s tim što kod starijih biljaka ne čine veće štete.

U mladim zasadima zavisno od mesta gde se formira izraslina može uticati na porast i razvoj biljke kao i njeno sušenje. Uzročnik raka korena i stabla vinove loze je bakterija  Agrobacterium tumefaciens, koja napada veliki broj biljaka naročito iz porodice ruža (Rosaceae).

Najveći problem  se javlja u regionima sa dugom i hladnom zimom i jakim mrazevima koji dovode do povreda biljnih tkiva kroz koje patogen prodire.

Veoma je važna proizvodnja zdravih sadnica vinove loze, jer kada patogen dospe u mlad zasad i ako dođe do pojave jačeg mraza, tada zaražene sadnice predstavljaju izvor zaraze. Patogen se prenosi i putem rezidbe, alatom za rezidbu (makazama i testerama) ako se on ne dezinfikuje.

Inokulum se u vinogradu održava u galama ili u sistemično zaraženoj vinovoj lozi. Bakterije su otkrivene u soku koji curi pri rezidbi. Značajno je preživljavanje bakterija u korenu i rizosferi korena. Kada se loza izvadi iz zemlje, u ostacima korena u zemlji mogu se naći bakterije, I one služe kao inokulum pri sadnji novih.

Sa sistemično zaraženih biljaka ne treba uzimati vioke ni podloge.

Najekonomičnija mera zaštite u sprečavanju pojave raka  je sadnja zdravih kalemova, kao i obavezna dezinfekcija alata za rezidbu. 

 

Dipl.ing.Mirjana Tojagić Milovanović

PSS Sremska Mitrovica