banner-image

Došao iz Nove Pazove da ore 250 hektara u Alibunaru

Sve više uzurpatora državnih njiva prijavljuje se lokalnim samoupravama u Vojvodini, skladno zaključku Vlade Srbije koji je potpisao premijer Aleksandar Vučić, a koji dozvoljava onima što su ušli u zemljište bez pravnog osnova, da te njive i dalje koriste.

Osim toga što se na taj način legalizuje uzurpacija državne imovine, dešava se, što ranije nije bio slučaj, da poljoprivrednici ulaze u njive na teritoriji opština kojima ne pripadaju. Dok u Gakovu oru oni iz Srbobrana, u Alibunaru se juče prijavio uzurpator iz Nove Pazove.

-Čak 250 hektara u alibunarskoj katastarskoj opštini uzurpirao je poljoprivrednik iz Nove Pazove, po zaključku Vlade – izjavio je za “Agrosmart” predsednik komisije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Alibunaru Zoran Prebiračević. – Ne znamo otkud se pojavio, nije ranije obrađivao zemljište u našoj opštini, nije jasno po kom osnovu je došao.

Prebiračević podseća na to da se, po zaključku donetom 11. marta, lokalnim samoupravama preporučuje da dozvoleuzurpatorima da naknadu za korišćenje zemljišta plate po osnovu vansudskog poravnanja, po prosečnoj ceni zkupa u Vojvodini, {to im se itekako isplati.

Prema njegovim rečima, poljočuvari su otkrili 600 hektara u ovoj opštini, i za te površine su se uzurpatori prijavili (po zključku Vlade). On kaže da je Alibunar predao program uređenja, odnosno izdvanja državnog poljoprivrednog zemljišta na vreme i sada se čeka saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Inače, zakup poljoprivrednog zemljišta u Alibunaru već dve godine prati i nezadovoljstvo ovdašnjih paora. Za arendu je predviđeno 10.327 hektara i, kako kažu poljoprivrednici, sve su te površine sporne, kao što je, uostalom, sporan ceo postupak izdavanja, tačnije neizdavanja državnih oranica. 

– Čuli smo da se neki uzurpatori prijavljuju ali pitanje je ko će to da plati, da li im finansijska situacija to dozvoljava. Ispalo je da je bolje da se na nelegalan način ulazi u njive. Već dve godine ovde nema licitacije – kaže za “Agrosmart” poljoprivrednik Slobodan Pavlović. – Pre par godina nas dvadesetak je ušlo u njive, odmah su naša gazdinstva stavljena u pasivan status, a platili smo zakup. Sada čekamo licitaciju ali pitanje je šta će biti. Već su gotovo sve površine uzurpirane, ostala je samo ritska zemlja.

Pavlović ocenjuje da je najgore to što se u izdavanje državnih njiva umešala politika i da je i arenda postala politička odluka.

– Najgore je to što se više ne zna šta je zakon, šta je uredba, šta zaključak… Koji dokument važi, gde prestaje dejstvo jednog, a počinje da deluje drugi? Kakvi su to zakoni? Zato sada imamo situaciju da u jednoj maloj, siromašnoj opštini kakva je alibunrska, šteta na njivama može biti veća i od 200 miliona dinara, što vodi u propast. Lane je bilo nezakupljenih 3.500 hektara, i to je, ako uzmemo minimalnu cenu zakupa od 20.000 dinara, bila šteta od 70 milona dinara za buyet, a sada je situacija još gora – ukazuje Pavlović.

(Agrosmart)