banner-image

I na njivama vlada zakon jačeg

Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine predložio je danas Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu.

Većina članova odbora oštro je kritikovala Vladu Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, koji su označeni kao glavni krivci za “haos” sa državnim poljoprivrednim zemljištem.

Sednici su prisustvovali i predstavnici paora sa teritorije Sombora. Članovi odbora iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine na poccetku sednice su podelili bedževe sa natpisom “I ja sam paor! Digni glavu, Vojvodino, dok je imaš!”.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je Vlada Srbije zaključkom od 11. marta, zapravo legalizovala uzurpaciju državnog zemljišta i nagradila uzurpatore, umesto da ih kazni po slovu zakona.

Prema njegovim rečima, vlada je tim zaključkom otvorila mogućnost da se uzurpiraju poljoprivredne površine koje do sada nisu bile uzurpirane.

“Šta će se desiti kada se na jednoj parceli pojave dvojica koji bi da je uzurpiraju? Hoće li jedino merilo biti ko je jači?”, upitao je Bogaroški.

Poručio je vlastima u lokalnim samoupravama da budu svesni da zaključak Vlade Srbije ne može biti iznad slova zakona i Ustava Srbije i neće ih moći zaštititi u slučaju pokretanja pitanja zakonitosti njihovog postupanja, u vezi sa izdavanjem državnog zemljišta u zakup.

Predsednik odbora i nezavisni poslanik Ladislav Tomić rekao je da i sam živi od poljoprivrede i optužio Vladu Srbije da je krivac za “katastrofalno” stanje u agraru.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Nenad Borović optužio je pojedine lokalne samouprave da legalizuju uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta, kako bi tu zemlju dali tajkunima.

“Svi oni koji se pobune protiv takvog nasilja, završiće u zatvoru”, ocenio je Borović.

Poslanik DS-a Daniel Kovačić rekao je da je sadašnja situacija sa uzurpacijom državnog zemljišta još jedan dokaz da nedavno doneti Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne može da uvede red u tu oblast.

“Živimo u banana državi, u kojoj jedan zaključak vlade ima veću snagu od zakona. Više ne postoji vladavina prava, postali smo Divlji zapad, gde vlada zakon jačeg”, ocenio je Kovačić.

Poslanik Pokreta socijalista Vladimir Soro ocenio je da nije Zakon o poljoprivrednom zemljištu uneo haos, već je taj haos postojao i ranije.

Poslanik DS-a Branislav Damjanov predložio je da država onemogući uzurpatorima da skinu letinu sa njiva, i da tu letinu usmeri u robne rezerve.

Poljoprivrednik iz Stanišića pored Sombora Nikola Đapić rekao je da je situacija veoma ozbiljna, da su svi “kratkih živaca” i apelovao da se “ne doliva ulje na vatru”.

(Autonomija)