banner-image

Evropski Amazon ugrožen izlivanjem zagađene vode

Svetski fond za prirodu saopštio je sinoć da je u okolini specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, u okolini Apatina, iz industrijskih postrojenja ispuštena neindetifikovana obojena tečnost, intenzivnog mirisa.

„Voda hemijski izmenjena, za sada još neutvrđenog sastava, nekontrolisano se sliva ka Mišvaldu, preteći da ozbiljno ugrozi zaštićene vrste biljaka i životinja“, navodi se u saopštenju Svetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund -WWF).

Zvanični podaci lokalnih nadležnih organa još uvek ne postoje, navodi se u saopštenju i pozivaju nadležne organizacije i inspekcija za zaštitu životne sredine da reaguju i ispitaju slučaj.

Prema navodima očevidaca, četiri fabrička postrojenja, već nekoliko godina nepropisno skladište i odlažu industrijski otpad, neregularno ispuštajući toksične materije u kanal u neposrednoj blizini fabrika, navodi se u saopštenju.

Time se ugrožavaju prirodna staništa u Gornjem Podunavlju koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju i deo je „Evropskog Amazona“, budućeg UNESKO prekograničnog rezervata biosfere, naveli su iz Svetskog fonda.

Lokalitet Mišvaldski dunavac u čijoj je neposrednoj blizini izlivena zagađena tečnost je zaštićen kao prirodno riblje plodište na ribarskom području, odnosno posebno stanište značajno za mrest riba.

(Agrosmart)