banner-image

Somborski paori ostali bez prava da licitiraju njive

U Gakovu kraj Sombora, gde su nedavno petorica paora osuđena na 30 dana zatvora, jer su se sukobili sa traktoristom koji je želeo da zaore državnu njivu koju su čuvali, prašina se polako sleže. Ali, epilog cele priče ni malo ne raduje one koji od zemlje žive.

Ispostavilo se da su u selu koje ima oko 3,5 hiljada hektara oranica, lokalni poljoprivrednici ostali bez prava da licitiraju za ijednu njivu. 

U kući, kad nije u zatvoru, živi kriminalac Danilo Krička. Tako su sina ovog čoveka, uz opasku da nije ni paor, etiketirali premijer i ministar policije. Njegov otac nam pokazuje potvrdu da se godinama bave poljoprivredom i tvrdi – sve što je rečeno o njegovom sinu je laž.

„Kako biste se osećali da imate dete, a neko vam kaže da je to dete kriminalac, koji uopšte nema veze sa tim. Kako? Ja ne spavam, bežim u polje da radim, samo da ne mislim o tome. Krivo mi je što ga prozivaju kriminalci koji su stvarno kriminalci, a nije on“, kaže otac uhapšenog Danila Kričke, Uroš.

U Gakovu nekad je svu državnu zemlju obrađivala firma Graničar, koja je zapošljavala praktično celo selo. Iako je ona danas u stečaju, sa šačicom zaposlenih, bez dozvole za zakup državne zemlje, sud je doneo odluku po kojoj lokalci ne mogu da zakupe ni metar njiva iz sopstvenog atara.

U ovo doba godine, kada se njive pripremaju za prolećnu setvu, ulicama Gakova trebalo bi da tutnji na desetine traktora. Danas, ulice su potpuno puste, a paori sede kućama, pored traktora čiji plugovi neće videti njivu.

Jedan od njih je i Miodrag Garajski, koji nam pokazuje, kako kaže, ono malo sirotinje što ima. Traktor je kupio na kredit, i još dva da ga pokrije, nadajući se da će mu država omogućiti da radi zemlju.

„Ja sam stavio sve na kocku. Ja sam i familiju stavio na kocku. Imam tri kredita, imam kredit za traktor, kredit koji sam uzimao da bih licitirao zemlju i da bih je uredno plaćao. Mali mi, ovaj stariji, sad završava četvrtu godinu Ekonomske škole, sad treba da ide u Novi Sad. Sticajem okolnosti izabrao je Poljoprivredni fakultet. Ja ga ne mogu slati. Nemam opciju i nemam novaca kako da ga pošaljem zato što neću raditi zemlju“, rekao je paor Miodrag Garajski.

Umesto lokalnih seljaka, zemlju u Gakovu obrađuje firma u stečaju, koja prema izveštaju poljoprivredne inspekcije ima potpisan ugovor po kom sva letina sa 2.200 od ukupno 3,5 hiljada hektara pripada firmi “BSP” iz Feketića.

(N1)