banner-image

Ukinuta presuda paorima u Gakovu

Petorici poljoprivrednika iz Gakova kod Sombora, koje je Prekršajni sud u Apatinu osudio na zatvorske kazne, ukinuta je presuda, saznaje RTV.

Apelacioni sud je u drugom stepenu ukinuo presudu paorima i vratio je Prekršajnom sudu u Apatinu na novo odlučivanje. Kako RTV saznaje, paorima će se ponovo suditi danas u 14 časova.

Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac i Mane Prica osuđeni su 19. marta, dan nakon hapšenja, na zatvorske kazne od 30 dana zbog remećenja javnog reda. Oni su 26 dana proveli na njivi u Gakovu i čuvali je od uzurpacije.

Nakon njihovog hapšenja reagovala je većina stranaka, kao i Pokrajinska vlada.

Liga socijaldemokrata Vojvodine tražila je vanredno zasedanje Skupštine Vojvodine, a Odbor za poljoprivredu pokrajinskog parlamenta prošle nedelje je predložio Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanredno zasedanje na tu temu.

LSV pozdravila ukidanje presude poljoprivrednicima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je današnju odluku Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu poljoprivrednicima iz Gakova, koji su osuđeni tokom protesta, dok su čuvali državnu zemlju u opštini Sombor od uzurpatora.

„Nadamo se da će na ponovljenom suđenju biti uzete u obzir sve činjenice, pogotovo činjenica da se radi o registrovanim poljoprivrednim proizvođačima“, poručio je potpredsednik LSV Branislav Bogaroški.

On je ponovo apelovao na nadležne državne organe da povuku Zaključak Vlade Srbije od 11. marta, koji je prema njegovom mišljenju i doveo do situacije da se poljoprivrednici „tuku međusobno na njivama, utvrđujući ko je prvi stigao na parcelu koju im je država dozvolila da uzurpiraju“.

„Nemili događaji kojima smo svedočili u Gakovu samo su vrh ledenog brega u odnosu na ono što se dešava na teritoriji cele Vojvodine“, upozorio je Bogaroški.

(RTV)