banner-image

Dronovi – hit na njivama

„Jamaha motor“ prva je kompanija na svetu kojoj je u Americi dozvoljeno da svoje dronove koristi u komercijalne svrhe, u konkretnom slučaju za potrebe poljoprivrede. Tango Six pisao je i o jedinstvenom rešenju Ivana Petruševskog koji je kao student završne godine doktorskih studija ETF-a razvio dronove za analizu i tretiranje poljoprivrednih polja.

O upotrebi bespilotnih letelica za ove i slične svrhe govoriće se i na ovonedeljnom „DRONEfestu“ u Zagrebu. Primer praktične upotrebe izložiće hrvatska softverska kompanija „IN 2“ koja je ujedno i organizator  konferencije.

Naime, „IN 2“ je tek nedavno počela da izrađuje softver za dronove, ali je već imala iskustvo „na terenu“ sarađujući sa poljoprivrednom kompanijom „Žito“ iz Osijeka.

– Prednost korištenja dronova u poljoprivredi, ali i ostalim djelatnostima, je u mogućnosti jednostavnog nadzora iz zraka uz znatno manje troškove u odnosu na korištenje helikoptera i aviona.

Osim različitim vrstama kamera, dronovi mogu biti opremljeni i nizom senzora kojima se mogu prikupiti različiti podaci. U ovom projektu, bespilotne letjelice koriste se za prikupljanje podataka sa zasijanih kultura radi generiranja digitalne ortofoto karte i analize stanja poljoprivrednog zemljišta – navode u kompaniji „IN 2“.

Kažu da je proces u potpunosti automatiziran tako da je nakon definisanja područja obrade potrebno samo pokrenuti aplikaciju koja omogućava da letelica autonomno prikupi i sačuva podatke.

– Ovisno o namjeri leta, koriste se različite visine leta, a po obavljenom letu podaci se obrađuju. Zahvaljujući NDVI indeksu (Normalized Difference Vegetation Index) prikazuje se stvarno, ljudskom oku nevidljivo, stanje snimane površine, a na osnovu tog stanja definiraju se se potrebne aktivnosti, kao što su navodnjavanje i upotreba zaštitnih sredstava.

NDVI se bazira na skali boja koje obično koriste zelenu boju za visoke NDVI vrijednosti i crvenu za niske vrijednosti. Uobičajeno, zelena boja govori da je kultura zdrava dok crvena boja označava kulturu koja nije zdrava, no treba paziti kod tumačenja, je zelena boja ne označava uvijek dobro stanje niti crvena loše. Na primjer jako visoke NDVI vrijednosti (zeleno) mogu označavati velike naslage korova, koji ima sličnu refleksiju kao i normalan usjev – objašnjavaju.

Dron se, navode u kompaniji, podjednako može koristiti i u druge poljoprivredne svrhe.

– Ovisno o potrebi naručitelja, dronovi se u poljoprivredi mogu koristiti i za razne druge svrhe kao što su izrada geografskih karti i mapiranje terena, detekcija oštećenja klorofila, detekcija nametnika u polju, procjena i analiza kvalitete vode, bežično prikupljanje podataka sa senzora na zemlji.

Praćenje statusa rasta zasađene kulture, praćenje statusa plantaže, precizna privreda odnosno praćenje razvoja polja u vremenskim intervalima i definiranje potrebnih aktivnosti, procjena potreba i rezultata navodnjavanja, planiranje radova u polju na osnovu prikupljenih podataka, detekcija minerala i plinova, profiliranje temperature i tlakova, analiza sjetve uz prijedloge unaprjeđenja kod ponovne sjetve, efikasno prikupljanje podataka za upravljanje štetom od vremenskih neprilika ta integracija s postojećim GIS sustavom – kažu u „IN 2“ za naš portal.

(Naslovi.net)