banner-image

Paori iz Gakova pušteni iz zatvora

Petorica poljoprivrednika iz Gakova, koji su pre deset dana osuđeni na zatvorske kazne, pušteni su noćas iz zatvora nakon nove odluke Prekršajnog suda u Apatinu, saznaje RTV. 

Pretres u ovom slučaju počeo je juče u 14 časova, a završio se jutros oko 1:30 suspenzijom odluke o upućivanju poljoprivrednika u zatvor. Prekršajni sud u Apatinu će konačnu odluku doneti za nekoliko dana.

Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac i Mane Prica osuđeni su presudom Prekršajnog suda u Apatinu 19. marta na zatvorske kazne od 30 dana, nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora i nisu dozvoljavali uzurpatoru da je obrađuje. Oni su, nakon intervencije policije, uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja.

Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu takva presuda je ukinuta u celosti i vraćena sudu u Apatinu na ponovno odlučivanje.

Advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović je istakao i da su nakon odluke Apelacionog suda u Novom Sadu prekršena ljudska prava poljoprivrednika, jer su bez zakonskog osnova držani u zatvoru.

Advokat je objasnio i da su tokom jučerašnjeg dana saslušani novi svedoci odbrane.

„Sada je najvažnije da su ti ljudi u svojim kućama i to puno govori o budućoj presudi“, dodao je Mitrović.

Zbog njihovog hapšenja reagovale su skoro sve stranke, kao i Pokrajinska vlada, kojoj je resorni odbor predložio da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu, što je ujedno tražila i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

(RTV)