banner-image

Predizborne manipulacije na njivama

Proteklo je više od deset dana nakon što je Mreža za restituciju u Srbiji uputila zahtev Vladi Srbije za dostavljanje kompleta spisa koji su prethodili donošenju “skandaloznog zaključka” od 11. marta 2016. godine, kojim se preporučuje lokalnim samoupravama još jedno dodatno ozakonjenje uzurpacije i krađe državnog poljoprivrednog zemljišta i novca.

“Sa žaljenjem konstatujemo da ova negativna pojava dolazi u fokus političara, nakon toliko decenija uzurpacija i pljačke državnog zemljišta, tek sada i to nakon sporadičnih sukoba, koji se olako mogu pretvoriti u predozborne manipulacije”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Dodaje se da Mreža već više od jedne decenije intezivno upozorava i upoznaje sve poltičke faktore u državi da je uzurpacija i pljačka državne svojine jedan od najvećih uzroka ekstremnog bogatstva šačice povlašćenih pojedinaca i sve većeg siromaštva najvećeg broja građana.

“Dok se u poslednjih nekoliko nedelja, u vezi sa restitucijom isključivo govori o samo dva od preko 80.000 predmeta (Karađorđević i Nedić), o legalizaciji kriminala, uzurpacije i pljačke državne svojine (ozakonjenju) se trenutno u fokus stavljaju „kokošinjci, svinjci i drugi ekonomski objekti na selima. Mreža danas javno upućuje pitanja koaliciji zagovornika „ozakonjenja“ kriminala u Srbiji oličenoj u Zorani Mihajlović, Ivici Dačiću, Nadi Kulundžiji i drugim saučesnicima koji godinama razrađuju i „zakonski“ uobličavaju „metode“ kako omogućiti uzurpaciju i pljačku državne zemlje”, navode u Mreži iz koje nadležnima u Direkciji za imovinu Republike Srbije, Republičkom geodetskom zavodu, ministarstvima građevinarstva i poljoprivrede upućuju sledeća pitanja:

– Kolike površine javnog građevinskog zemljišta su kompanije Autokomanda, Luka Beograd i Imlek, dobile na poklon bez dinara ikakve naknade od Republike Srbije i lokalnih samouprava kroz odredbe Zakona o ozakonjenju, Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o takozvanoj konverziji uz „naknadu“?

– Kolike površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini zakupljuju ili koriste kompanije Delta, MK Komerc, Matijević?

– Koliko vredi zemljište koje je predmet naših pitanja?

Podseća da, sigurno procenjeni i lako dokazivi gubici od lošeg gazdovanja državnim poljoprivrednim zemljištem u proteklim godinama, iznose preko 200 miliona evra na godišnjem nivou. 

A kada je reč o gubicima i samim tim profitu povlašćenih na građevinskom zemljištu, u pitanju su milijarde evra na godišnjem nivou, poručuju iz Mreže. 

(Agrosmart)