banner-image

Vinarima 2,5 miliona podsticaja

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i vinski muzej, gde je razgovarala sa poljoprivrednicima i proizvođačima vina.

Interesovanje za proizvodnju vina od autohtonih sorti takođe je u značajnom porastu, navodi ministarka.

– Uvođenje savremenih tehnologija je sve prisutnije među srpskim vinarima, zbog čega Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine nastavlja sa značajnom podrškom – rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da je reč o podsticajima od podizanja proizvodnih i matičnih zasada, klonske selekcije autohtonih i domaćih stvorenih sorti, kupovini nove opreme i repromaterijala, do promovisanja oznaka geografskog porekla i analize vina.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u tom cilju pruža podršku kroz više od 20 mera.

Podsticaji se kreću u zavisnosti od mere i do 2,5 miliona dinara, uz refundaciju od 30 do 100 odsto. Iznosi podsticaja u okviru mera za unapredjenje vinogradarstva u Srbiji su medju najvišim u regionu, saopštilo je Ministastvo.

– Novi Zakon o vinu koji se nalazi u završnoj fazi izrade, značajno će pojednostaviti procedure za proizvođače grožđa i vina – zaključila je ministar Bogosavljević Bošković.

(Agrosmart)