banner-image

Vojvođanska vlada pozvala Vladu Srbije da povuče sporni zaključak o zemljištu

Pokrajinska vlada pozvala je danas Vladu Srbije da stavi van snage zaključak od 11. marta ove godine, u kom se lokalnim samoupravama preporučuje da se uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta dozvoli da do 1. maja prijave svoju uzurpaciju, te da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje.

Pokrajinska vlada je ocenila da ovom preporukom Vlada Srbije podstiče nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta, umesto da se insistira na postupku i uslovima koji su propisani Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice vojvođanske vlade.

Pokrajinska vlada pozvala je predsednike opštine i gradonačelnike u Vojvodini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Srbije.

Vlada je pozvala i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da izvesti javnost o tome ko su uzurpatori poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Sombora, te da se protiv njih preduzmu zakonom propisane mere.

Pokrajinska vlada je podsetila da su početkom ove godine na teritoriji Grada Sombora nepoznata lica uzurpirala oko 5.300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, o čemu je obavešteno Ministarstvo poljoprivrede, ali ono nije preduzelo zakonom propisane mere, što je izazvalo uznemiravanje javnosti.

Vojvođanska vlada je zatražila i da resorno republičko ministarstvo bez odlaganja pristupi izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se postojeće rešenje, već na prvom koraku, pokazalo kao veoma loše.

(Agrosmart)