banner-image

Bugarski: Odluke Vlade Srbije štete selu i poljoprivredniku

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnji i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski poručio je danas na predavanju „Evropski fondovi za ruralni razvoj – slovenačka iskustva“, gde je govorio i evropski poslanik iz Slovenije Franc Bogovič, da je „apsolutna ambicija Pokrajinske vlade da pomogne malim poljoprivrednicima i malim preduzetnicima da se selo u Vojvodini razvije“.

„Znamo šta radimo i imamo sistemski pristup razvoju u ruralnim sredinama. Sva naša kritika upućena republičkoj Vladi je u smislu da neke njihove odluke u velikoj meri otežavaju život na selu i osiromašuju kako selo, tako i malog poljoprivrednika. Naša ideja je da u Srbiji budemo najuspešniji, i u tom kontekstu da koristimo evropske fondove“, poručio je Bugarski.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, poslanik u Evropskom parlametu Franc Bogovič izneo je ovom prilikom iskustva Slovenije u oblasti ruralnog razvoja i korišćenju evrospkih fondova u te svrhe.

„Oko dve trećine finansija koje su nam stigle iz evropskih fondova od 2003. godine do danas išlo je na ruralni razvoj, i to u najširem mogućem smislu. Prvo morate imati viziju gde hoćete da budete, zatim da stavite sve to na papir i u administrativnom smislu da imate tim ljudi koji na tome radi svim srcem“, rekao je Bogovič, i naglasio da je Slovenija uspela iz kohezionih i ruralnih fondova da podigne kvalitet života na selu.

Predavanje i posetu Bačkom Petrovcu organizovali su Pokrajinska vlada, Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine, Razvojni centar “Srce Slovenije” i Opština Bački Petrovac u okviru pripreme vojvođanske privrede za početak korišćenja sredstava iz fondova EU, koji su namenjeni ruralnom razvoju.