banner-image

Slatki koren na 55.000 hektara

Setva šećerne repe, koja je u punom jeku, ugovorena je u Srbiji na oko 55.000 hektara, što je 15.000 hektara više nego lane. Generalni direktor kompanije „Sunoko“ mr Ljubiša Radenković izjavio je da je do sada setva obavljena na nešto više od polovine površina i da će uspešno biti okončana u narednu nedelju dana.

– Uslovi za setvu su relativno dobri, bolji nego ranijih godina, tako da očekujemo da se narednih dana poslovi na njivama završe – kaže Radenković. – Oranice imaju dovoljno vlage, po prognozama ne očekuju se mrazevi, što će omogućiti brzo nicanje i nesmetani razvoj useva.

Uvećane površine pod šećernom repom, po njegovim rečima, značiće veću proizvodnju šećera, što znači da će biti dovoljno za podmirivanje domaćih potreba i za izvoz. Povećanju površina pod repom doprinelo je i to što što je „Sunoko“ uslove ugovaranja obnarodovao još u početku prošle kampanje, ponudivši cenu od 35 evra za tonu repe.

Radenković naglašava da ta cena proizvođačima šećerne repe obezbeđuje solidnu zaradu, a da su ratari uvideli da imaju računa da je seju, imajući u vidu i niske cene žitarica. Po Radenkovićevom uveravanju, ta cena repe omogućava zaradu proizvođačima 800 do 1.000 evra po hektaru, ve u zavisnosti od toga ko je kakav proizvođač.

Za ovu setvu, pre nego što je došlo do promene gazde, senćanska fabrika „TE-TO“ je šećernu repu na oko 12.000 hektara ugovarala pod nešto drugačijim uslovima, ponudivši osnovu cenu sa svim premijama od 4,10 dinara kilogram, a kao novinu dodatne stimulacije u slučaju postizanja većeg nivoa saharoze u repi, želeći da stimulišu proizvođače da kvalitetnijom proizvodnjom ostvare višu cenu i zaradu.

U „Sunoku“, za sada, nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će biti izmena sklopljenih ugovora senćanske šećerane „TE-TO“ s proizvođačima, imajući u vidu da se uslovi razlikuju od onih koje je s proizvođačima repe ugovorio „Sunoko“.

Italijani isplaćeni

U vlasništvu kompanije „Sunoko“, odnosno „MK grupe“ Miodraga Kostića, koja je najveći proizvođač šećera u Srbiji, uz šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, odnedavno je i AD Fabrika šećera „TE-TO“ u Senti, koju je kupila od italijanske kompanije SFIR, tako da je uz „Sunoko“ u srpskoj industriji šećera prisutan još grčki „Helenik šugar“ sa šećeranama u Crvenki i Žablju.

Kupovinu senćanske šećerane Kostiću mora da odobri Agencija za zaštitu konkurencije jer je tim pazarom svoj udeo na tržištu šećera u Srbiji povećao na 75 posto. Međutim, bez obzira na stav Agencije, kako saznajemo, novac italijanskom SFIR-u za senćansku fabriku je već uplaćen i njoj nema povratka u Sentu.

(Dnevnik)