banner-image

Od Evrope na poklon tri milijarde

Srbija i Evropska unija obeležavaju ove godine 15 godina razvojne pomoći EU, koja je od 2001. godine Srbiji bespovratno dala više od tri milijarde evra iz pretpristupnih fondova EU.

Finansijska pomoć je utrošena za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme, ali i doneli korist građanima u velikom broju oblasti, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

– Otkako su u martu 2001. godine pokrenuti prvi projekti, EU je postala najveći partner i donator Srbije – izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. – Od jačanja državne uprave do obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, izgradnje mostova i puteva, zaštite životne sredine i potrošačkih prava, EU je posvećena tome da Srbiji pomogne da pristupi Uniji kroz brojne programe i projekte koji u isto vreme donose konkretne promene građanima.

Po njegovim rečima, partnerstvo sa Srbijom je vremenom jačalo, a EU je pokazala solidarnost sa Srbijom i u teškim trenucima.

– Kada su u maju 2014. godine poplave pogodile Srbiju, države članice EU su posredstvom Mehanizma EU za civilnu zaštitu u roku od 48 sati poslale svoje timove na teren da bi pomogli u spasavanju života i ispumpavanju vode iz ugroženih objekata. Vrlo brzo je usledila i donacija vredna više od 173 miliona evra za obnovu, zahvaljujući kojoj se na desetine hiljada ljudi i stotine preduzeća moglo vratiti normalnom životu i poslovanju – naveo je Davenport.

Podsetio je na to da je pomoć EU je započela u martu 2001. godine kroz program CARDS, odnosno Program pomoći zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju. Program CARDS je 2006. zamenjen Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA),koji je trajao do 2013. godine.

– „Naslednik” tog programa, IPA II, Srbiji će doneti 1,5 milijardu evra od 2014. do 2020. godine, a usmeren je na najvažnije sektore s ciljem da olakša pripreme Srbije za članstvo u Evropskoj uniji – dodao je Davenport.

On je kazao i da je EU daleko najveći donator bespovratnih sredstava Srbiji, koja je najveći primalac novca iz fondova EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih primalaca pomoći EU na svetu.

Šef Delegacije EU napominje da se trenutno u tesnoj saradnji s vlastima Srbije, opštinama i lokalnim samoupravama, privrednim i nevladinim organizacijama sprovodi oko 600 projekata EU.

U okviru obeležavanja 15. godišnjice pomoći biće organizovan niz događaja, uključujući brifinge za novinare, konferencije, izložbe i prezentacije uspešnih projekata EU. Pokrenut je i foto -onkurs na temu „Gde vidim EU u Srbiji”, a detaljne informacije dostupne su na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Dve trećine trgovine i investicija

Evropska unija je tradicionalno i glavni trgovinski partner Srbije, budući da se gotovo dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene zemlje obavlja s Unijom.

– Dve trećine svih stranih investicija takođe dolaze iz EU – dodao je Davenport.

(Dnevnik)