banner-image

Pčelarima veće subvencije

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je danas sa saradnicima u poseti Petrovcu na Mlavi, Despotovcu i Paraćinu.

Otvarajući 15. Sabor Mlavsko-Homoljskih pčelara ministar Bogosavljević Bošković je izjavila da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med i posebno istakla da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u 2016. godini povećalo subvencije po košnici pčela, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40%.

„Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU“, rekla je ministar.

Bogosavljević Bošković je podsetila prisutne da pčelarstvo i proizvodnja meda u Republici Srbiji ima dugu tradiciju i da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste, da je registrovano je oko 677 hiljada pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31 hiljade poljoprivrednih gazdinstava, a da prosečna proizvodnja meda u Srbiji u poslednjih 10 godina iznosi oko 5.5 hiljada tona na godišnjem nivou. 

Ona je posebno podvukla da je neophodno da Srbija svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode brendira, kako bi ih učinila prepoznatljivijim i na domaćem ali i na tržištima EU, i to zaštitom geografskog porekla. 

„Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju“, istakla je ministar Bogosavljević Bošković. 

Ona je podsetila da savremeno pčelarstvo ima presudan značaj za razvoj voćarstva kroz bolji rod voća, a znatno doprinosi i povećanju proizvodnje suncokreta, uljane repice i svih drugih biljnih kultura i da je potrebno stalno unapređenje saradnje pčelara sa voćarima i ratarima, poljoprivrednim savetodavnim službama, školama ali i fakultetima, kao i sa drugim činiocima bitnim za unapređenje ovog sektora.

U razgovoru sa poljoprivrednicima u opštini Petrovac na Mlavi, ministar Bogosavljević Bošković je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine posebno razmotriti probleme sa kojima se pčelari najčešće susreću, odnosno pitanjima registracije pčelinjih vozila i falsifikata meda.
 

(Agrosmart)