banner-image

Rakija 200 dinara skuplja, akcize kao na viski

Evropska komisija zatražila je od Srbije da do kraja godine izjednači akcize na domaća žestoka pića s akcizama na uvozna pića, saznaje „Blic“.praktično znači da bi domaće rakije trebalo da poskupe za 192 dinara. Naime, sadašnja akciza na domaće „žestine“, koja iznosi 124 dinara za litar, mora da se poveća na 316 dinara, koliko se plaća za litar uvoznog viskija.

Bez ove mere ne mogu se otvoriti poglavlja 16 i 29 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije EU, upozorili su evropski zvaničnici srpsku stranu na sastanku u Briselu 1. februara. Naš izvor blizak EK tvrdi da je zatraženo da se ova anomalija što pre ispravi, a rok koji bi mogao da se toleriše je kraj godine.

– Evropska komisija upozorila je da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića nije u skladu sa standardima EU, jer oni ne dozvoljavaju da se domaća alkoholna pića favorizuju u odnosu na uvozna. Rok koji su vlasti Srbije imale da isprave ovu anomaliju bio je kraj juna. Međutim, zbog izbora im je vreme za izjednačavanje akciza produženo do kraja godine – objašnjava naš sagovornik.

On navodi da je u izveštaju EK to jedan od najbitnijih zaključaka kada je reč o poglavlju 16, koje se odnosi na poreze.

– Srbija nema izbora da smanjuje akcize na uvozni alkohol, jer bi joj to smanjilo prihode u budžetu. Zato će se ići na povećanje akcize, pa će tako ona biti 316 dinara i za srpsku rakiju i za uvozni viski – objašnjava naš izvor.

U Ministarstvu finansija nisu želeli zvanično da komentarišu saznanja “Blica”, ali nezvanično nam je potvrđeno da postoje primedbe oko nekih segmenata akcizne politike i da ona mora da se usaglasi sa zahtevima EU.

– Još nije definisan rok, ali moraće da se menja iznos akcize na domaća pića – kažu nezvanično u Ministarstvu finansija.

(Blic)