banner-image

Seralini: Srbiji niko ne može nametati GMO

Srbiju niko ne može da natera da koristi genetički modifikovane organizme, a da bi proizvodila zdravu hranu, mora da rasprostrani biopoljoprivredu, tvrdi poznati svetski poznati borac protiv GMO.

Niko Srbiju ne može da natera da koristi GMO ulaskom u Evropsku uniju, ističe u ekskluzivnom intervjuu za Novosti, profesor molekularne biologije iz Francuske i svetski poznati borac protiv GMO Žil-Erik Seralini (Gilles-Eric Seralini).

On upozorava, međutim, na to da su najveći problem multinacionalne kompanije koje predvode „poljoprivredni lobi“. Dodaje da o ovom pitanju EU „ne treba da nas plaši“, jer evropska pravila, koja smo obavezni da prihvatimo, nameću označavanje i praćenje GMO.

Da bi razvila zdravu hranu, Srbija mora da ima rasprostranjeniju biopoljoprivredu, bez pesticida, koji su veoma toksični na duge staze. Sve poljoprivredne genetski modifikovane biljke su izmenjene da bi primile visoki nivo pesticida, kaže on.

Na pitanje da li je, i u kojoj meri, uvođenje GMO u lanac ishrane pitanje interesa, Seralini odgovara da su međunarodne kompanije za hemiju, lekove, pesticide i GMO iste.

Ima ih desetak u svetu, američke firme, koje podržavaju i subvencionišu njihove vlade, zahvaljujći lobijima, izmislile su koncept biljaka dovoljno različitih da mogu da budu pantetirane kao GMO, ali nedovoljno različitih da bi bile etiketirane, ističe on.

Upitan kako vlasti uopšte kontrolišu to šta jedemo, Seralini konstatuje „veoma loše, i to u svim zemljama na svetu, s tim što je situacija malo bolja u Evropi“.

Prema njegovom mišljenju, svet se nalazi se u najvećoj krizi biodiverziteta od nastanka ljudske rase i nestanka dinosaurusa. Na velikim međunaordnim konferencijama to je objasnilo 1.360 stručnjaka iz 160 zemalja. Zagađenje u tome igra suštinsku ulogu, kao i kada je reč o klimi.

Lažna privreda za bogaćenje najbogatijih

Nalazimo se na ključnoj prekretnici da toga postanemo svesni. To nam je prilika i nada da izađemo iz stare privrede koja proizvodi zagađenje i koja uništava Zemlju i njene narode, upozorava ovaj stručnjak.

Ima nas najmanje dva puta više od Amerikanaca, manje smo zagađeni, zdraviji smo, živimo duže. Evropski parlament više vodi brigu za društvo i okolinu nego u bilo kojoj državi. Ali Evropska komisija, koja nije izabrana, igra igru lobija i manjka
transparentnosti. Treba se boriti da bi se uklonile njene prepreke i nagodbe.

Treba napustiti zastarelu privredu iz 18. veka koja se ne obazire ni na prirodna bogatstava – zdravu vodu i vazduh i nezagađenu zemlju, ni na otpad. To je lažna privreda koja ljude ostavlja bez zdravlja i posla, da bi još više obogatila najbogatije, zaključuje Seralini u intervjuu Večernjim novostima.

(Novosti)