banner-image

Kelogs i Mars obeležavaju GMO slatkiše

Kompanije „Kelogs” i „Mars” počele su i zvanično da obeležavaju proizvode koji sadrže genetički modifikovane organizme (GMO). Nove deklaracije već su dobili popularne čokoladne bombonice „M end M“, „skitles“, „lajfsejvers“ i žvake „vrigli“, kao i žitarice proizvođača „Kelogs“. Ova novina u deklarisanju i veliki preokret na američkom tržištu hrane započeti su zbog stupanja na snagu zakona u Vermontu, prvoj američkoj saveznoj državi koja je 2014. godine propisala obavezno obeležavanje GM hrane. Kako je preneo „Fud sejfti magazin”, a potom i drugi svetski mediji, gigant u proizvodnji cerealija i konditorskih proizvoda od žitarica – „Kelogs” povinovao se novim propisima i na svojim proizvodima, koji će se u maloprodaji pojaviti sredinom aprila, istakao oznaku „proizvedeno uz pomoć genetskog inženjeringa”. 

Ova multinacionalna kompanija otišla je i korak dalje i saopštila da se nada da će ova praksa u deklarisanju biti „rešenje na federalnom nivou”. 

Predsednik kompanije „Kelogs” za Severnu Ameriku Pol Norman rekao je da oni duboko veruju u transparentnost i u to da potrošači treba da znaju koji se sastojci nalaze u njihovoj hrani i koje je poreklo tih sastojaka. 

– Nastavićemo da podstičemo Kongres da donese uniformni zakon na federalnom nivou o obeležavanju GMO namirnica, kako bi se izbegao zbunjujući konglomerat zakona koji se menjaju od države do države – rekao je Norman.

Istovremeno, „Kelogs” je predstavio novi veb sajt otvoren za pitanja kupaca o širokom spektru proizvoda koje kompanija nudi, uključujući i ona vezana za to koji od tih proizvoda sadrže GM sastojke. 

„Mars”, koji inače proizvodi čokoladice „mars”, „snikers”, „milkivej”, tviks”…, izašao je u isto vreme sa nešto drugačijim tipom oznake. Na nekim od slatkiša (uključujući i popularne „M end M” bombonice čokoladne i sa kikirikijem, koje su proizvedene za 75-godišnjicu ovog brenda) bili su prinuđeni da istaknu obaveštenje da su „delimično proizvedeni genetskim inženjeringom”. Ovakva obaveštenja već se nalaze na njihovoj ambalaži i na proizvodima kao što su bombonice „skitles”, „lajfsejvers” i žvakaće gume „vrigli”. Prema navodima kompanije,, Mars”, s obzirom na obimnost i kompleksnost lanca njihovih dobavljača, GMO deklaracije će biti postepeno uvedene širom SAD. 

Ovakva iznenadna promena retorike velikih svetskih proizvođača hrane, kojima do juče nije padalo na pamet da GMO proizvode posebno obeležavaju, iznenadila je posebno potrošače u Evropi u kojoj je pokret protiv GMO-a sve jači. Sagovornici „Politike” upućeni u ovu temu kažu da je upravo to razlog što su pojedini proizvođači odlučili da promene praksu u deklarisanju. 

–  Mnogi se na vreme distanciraju od najpoznatijih proizvođača GM  semena i odjednom staju na stranu potrošača nudeći im pravo izbora. Svesni su da je šteta, koju kupci širom sveta mogu da im naprave, ako to ne urade što pre, nesaglediva – kaže „Politikin” sagovornik. 

„Gardijan” je preneo da je Mars” „duboko uveren da su (genetski modifikovani) sastojci bezbedni”. 

„Kelogs” i „Mars” pridružili su se plejadi velikih brendova koji su takođe obećali da će deliti informacije o GMO sastojcima sa svojim kupcima. Takođe, drugi po veličini američki proizvođač hrane „Dženeral Mils” objavio je prethodne nedelje slično saopštenje. Iz ove kompanije su saopštili da je jasno da deklarisanje proizvoda na ovaj način ne može da se obavlja samo u jednoj državi i da svi potrošači u Americi uskoro mogu očekivati iste deklaracije. Ova kompanija je objavila i sajt na kome kupci mogu da provere o kojim artiklima je reč. 

Upravo ovakvo objašnjenje mnogi zagovornici hrane, koja je bez GMO, shvatili su kao objavu kapitulacije prehrambene industrije. Jer, da li je realno očekivati da proizvodi koji se prodaju u Vermontu ne budu deklarisani na isti način i u drugim saveznim državama u Americi. 

ZA EU I SRBIJU – BEZ GMO 

I pored dosadašnjih snažnih pritisaka Srbija još nije donela propise koji bi dozvolili promet hrane i drugih proizvoda koji sadrže GMO. Neki od proizvoda ove dve kompanije nalaze se i na našem tržištu. Pitali smo uvoznike da li su obavešteni o novom deklarisanju i gde se proizvode artikli koji se prodaju na tržištu Srbije koja zabranjuje promet GM hrane. 

Uvoznik „Kelogsa“ za naše tržište, kompanija „Orbiko“ dostavila nam je odgovor u kome proizvođač za „Politiku” tvrdi da se proizvodi iz njihovog asortimana, a koji se prodaju u Srbiji (uglavnom žitarice) proizvode u Evropi, u Velikoj Britaniji i Nemačkoj i ne sadrže GMO.

– Znamo šta očekuju potrošači u Evropi i ne koristimo genetski modifikovani kukuruz i soju, niti njihove derivate u proizvodima koje prodajemo u Evropi. Kukuruz koji koristimo u Evropi za žitne pahuljice za doručak je jedna posebna vrsta. Obezbedićemo da i u budućnosti ove sirovine ne budu genetski modifikovane – kažu za „Politiku” iz centrale „Kelogsa“.

Iz kompanije „Nelt”, koja u Srbiju uvozi proizvode „Marsa”, kažu da su svi sastojci koje „Mars” koristi u svojim proizvodima u skladu sa visokim internim standarima koji se tiču kvaliteta i bezbednosti, kao i sa svim važećim propisima.

(Politika)