banner-image

Nema kvoruma za sednicu vojvođanske skupštine o zemljištu?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da još uvek nije odlučio da li će sazvati sednicu pokrajinskog parlamenta o poljoprivrednom zemljištu, a da je jedan od razloga za uzdržanost to što postoji sumnja u mogućnost obezbeđivanja kvoruma.

Pastor je za portal vojvodjanska.rs potvrdio da je primio predlog zaključaka Pokrajinske vlade.

On je naveo da u tom dopisu, međutim, nije zatraženo hitno zakazivanja skupštinske sednice, te da otuda njeno održavanje u ovom sazivu – nije izvesno.

„Dobio sam informaciju iz Demokratske stranke o tome da u toj stranci nisu sigurni u to da li bi svi njihovi poslanici, a različiti razlozi su posredi, došli na zakazanu sednicu. Mogu samo da vam kažem da bi na toj eventualnoj sednici svi poslanici SVM bili prisutni“, kazao je Pastor.

Predsednik Skupštine Vojvodine nije isključio mogućnost ni da tema državne poljoprivredne zemlje bude ostavljena za naredni skupštinski saziv.

Pokrajinska vlada je na sednici krajem marta donela zaključke kojima se od Vlade Srbije traži da povuče sporni zaključak od 11. marta, kojim se gradovima i opštinama preporučuje da poljoprivrednicima koji protivzakonito obrađuju državnu poljoprivrednu zemlju omoguće da do početka maja prijave površinu koju obrađuju i plate za nju prosečnu cenu.

Vlada Vojvodine je pozvala čelnike lokalnih samouprava u Vojvodini da ne sprovedu takav zaključak vlade Srbije, a Ministarstvo poljoprivrede da sprovede postupke davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta i izradi nov Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu.

U saopštenju Pokrajinske vlade pisalo je i da su doneti zaključci upućeni Skupštini Vojvodine.

(RTV)