banner-image

Po našu malinu došli Nemci, Holanđani…

Kompanije iz Nemačke, Austrije i Holandije zainteresovane su za uvoz voća i povrća iz Srbije, naročito malina i kupina, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Susret srpskih kompanija sa uvoznicima i trgovcima voćem i povrćem iz Nemačke, Austrije i Holandije organizovala je PKS i USAID.

Goran Damovski iz USAID regionalnog projekta za privredni razvoj rekao je novinarima da ta organizacija sarađuje sa kompanijama iz poljoprivrednog sektora u Srbiji, odnosno sa proizvođačima voća i povrća i da im pomaže da uspostave veze sa tržištem EU, prošire kapacitete i nađu partnere. 

„Saradnjom sa PKS doveli smo pet velikih kupaca iz Nemačke, Holandije i Austrije, koji uvoze iz celog sveta, a nisu bile prisutne u regionu ili su bile vrlo malo“, rekao je on. 

Sastanak je, kako navodi, organizovan sa srpskim kompanijama koje su spreman za izvoz, imaju dovoljan kapacitet i standarde potrebne za izvoz na tržište EU. 

On je rekao da očekuje da će na sastanku biti postignuti konkretni dogovori o izvozu, kako bi posao bio započet u sezoni. 

„Srpske firme mogu da ponude ono što se traži na nemačkom tržištu, uključujući kupine i maline, ali i druge proizvode i siguran sam da će biti dogovoreno nekoliko dobrih izvoznih ugovora“, dodao je Damovski. 

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović izjavio postoji veliki potencijal za izvoz voća i povrća iz Srbije, što se već vidi kroz saradnju sa nekim tržištima, kao što je Rusija. 

„Srpska malina ima najveći kapacitet i izvoz tog proizvoda se povećava, tako da to treba da iskoristimo“, rekao je Jovanović i kao probleme firmi u izvozu istakao organizaciju, kapacitet i kontinuitet isporuke. 

Naveo je da PKS puža podršku ovim firmama i istakao da je važno da kompanije imaju informacije o tržištu na koje žele da izvoze.

(Beta)