banner-image

Za pare iz Mađarske 2.400 prijava

Vojvođanski Mađari podneli su više zahteva nego što je obezbeđeno novca u prvom konkursu za dodelu sredstava namenjenih razvoju poljoprivrede i preduzetništva Vlade Mađarske.

U prvom krugu je obezbeđeno milijardu forinti ili 3,2 miliona evra, a sledi procena prijava koju će vršiti stručnjaci odabrani javnim konkursom, dok nakon toga sledi i konačna odluka Vlada Mađarske i dodela sredstava.

U Fondaciji „Prosperitati“, koja je zadužena za realizaciju ovog programa vrednog ukupno 160 miliona evra, više su nego zadovoljni interesovanjem.
Zastupnik Fondacije Prosperitati Balint Juhas kaže za RTV da je primljeno preko 2.400 prijava na deset konkursa. Najveće interesovanje vladalo je za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje, mašina i opreme za mikro i mala preduzeća, te kupovinu kuća za mlade bračne parove. Građani sa dvojnim mađarskim državljanstvom podneli su više prijava nego što je dostupno sredstava.

„To ukazuje na to da je program na mestu, da program ispunjava želje i očekivanja i, na neki način, podudara se sa težnjama zajednice“ – rekao je Juhas.

Prvi konkurs je vredan 3,2 miliona evra. Sredstva je obezbedila Vlada Mađarske u sklopu programa vrednog ukupno 160 miliona evra koliko će biti dodeljeno Mađarima van matice putem konkursa pomenute fondacije u ovoj i narednim godinama.

„Cilj mađarske Vlade je da sa ovim programom za ruralni i privredni razvoj pomogne u ostajanju i opstajanju, privrednom jačanju i da na taj način damo svoj doprinos budućnosti vojvođanskih Mađara“ – rekao je za RTV zamenik državnog sekretara u Vladi Mađarske Peter Silađi.

Fondacija Prosperitati juče je raspisala pet novih konkursa namenjenih, između ostalog, za kupovinu zemlje, razvoj turizma, kao i za pokretanje biznisa. Prijave će se podnositi u periodu od 4. maja do 3. juna u kancelarijama fondacije širom Vojvodine.

(RTV)