banner-image

Na dobošu dva miliona litara vršačkog vina

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine „Vršačkih vinograda” u stečaju metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda.
Predmet prodaje je dva miliona litara vina u rinfuzi, proizvdenog 2013/2014. godine i starijeg. Od te količine, 1.360.000,00 litara je „banatski rizling”, a 640.000 litara je „italijanski rizling”. Za ta dva miliona litara minimalna prihvatljiva cena je 78.460.800 dinara.

U oglasu je naglašeno da stečajni upravnik neće razmatrati ponude koje budu ispod propisane cene jer je tako odlučio Odbor poverilaca tog nekada čuvenog preduzeća koje je prošle godine otišlo u stečaj. Kako „Dnevnik” saznaje, zainteresovani za kupovinu te vrsta vina su prosledili ponudu Privrednom sudu u Pančevu, koji je potom doneo odluku o unovčenju imovine stačajnog dužnika.

Međutim, to što već postoje lica koja su iskazala zainteresovanost za kupovinu tolike količine vina ne znači da će ona 15. aprila, kada se otvaraju ponude, biti i izabarna za kupca. Naime, kupac će biti onaj ko ponudi najveću cenu, a da li će se na licitaciji pojaviti i oni koji su spremni da plate više od procenjene vrednosti rizlinga znaće se tog 15. aprila u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Centar za stečaj, Terazije 23, Beograd.

U oglasu je, takođe, navedeno da je budući proglašeni kupac obavezan da polovinu cene isplati u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o kupovini vina, a drugi deo za 45 dana.

Stečaj i ostalo

Privredni sud u Pančevu doneo je 26. novembra prošle godine rešenje o stečaju „Vršačkih vinograda”, a 8. decembra su zvanično prestali da rade. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika odredila je Dušana Dragojlovića za stečajnog upravnika, a on je doneo odluku da se svi radnici otpuste do daljnjeg.

„Vršački vinogradi” od avgusta prošle godine inače nemaju radnika jer je tada pančevački sud pokrenuo predstečajni postupak. Tada je svih 240 radnika samovoljno prihvatilo socijalni program koji je obezbedila država, odnosno 200 evra po godini radnog staža. Polovina njih je, međutim, od tada bila angažovana ugovorom o privremenim i povremenim poslovima pa je firma nastavila da radi da bi završila prošlogodišnju berbu grožđa.

(Dnevnik)