banner-image

Za jeftinije zajmove 800 miliona

Ministarstvo poljoprvrede i zaštite životne sredine i Uprava za trezor potpisali su danas sa 10 banaka koje posluju u Srbiji, ugovore koji omogućavaju poljoprivrednicima uzimanje kredita po kamatnim stopama od tri odsto.

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da je za namene sufinasiranja kamata na kredite poljoprivrednicima, ministarstvo opredelilo 800 miliona dinara.

„Poljoprivrednici će zahvaljujući danas potpisanim ugovorima, moći da konkurišu za kredite po trenutno najpovoljnijim kamatama, od tri odsto, a razliku u kamati bankama će nadoknađivati Ministarstvo poljhoprivrede“, kazala je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je Ministarstvo poljoprivrede i prošle godine sa bankama potpisalo ugovore o kreditima za poljoprivredu po sufinasiranim kamatama, i da su zahvaljujući njima investicije u poljoprivredi bile oko šest milijardi dinara.

„Očekujemo da poljoprivrednici koriste ove kredite jer je grejs period god inu dana. Oni se mogu koristiti za nabavku domaćih životinja, opreme, ali i za sve vidove poljoprivredne proizvodnje“, kazala je ona.

Bogosavljevič Bošković je navela da je resorno ministarstvo danas potpisalo ugovore i sa pet osiguravajućih društava, o regresiranju 40 odsto premije osiguranja useva, životinja i svih ostalih vidova poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnici banaka su kazali da su oni spremni i da već od maja poljoprivrednici mogu da računaju na kredite po kamatnim stopama od tri odsto.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za trezor danas su potpisali ugovore sa Komercijalnom, Pro kredit, Agrikol, Hipoalpe adrija bankom, bankom Inteza, Sberbankom, AIK, NLB Unikredit i OTP bankom.

Ugovori su potpisani i sa Dunav, Đenerali, Triglav, Globos osiguranjem i DDOR-om.

(Agrosmart)