banner-image

Država ne popisuje njive i objekte i legalizuje kriminal i korupciju

Država i dalje ne popisuje milione hektara zemljišta i stotine hiljada kvadratnih metara objekata i prostora kojim gazduje, čime legalizuje kriminal i korupciju, ukazala je Mreža za restituciju, uz poziv građanima da „hitno reaguju“ i ocenu da nepopisana imovina mora da bude prioritet buduće Vlade.

-Nepopisana državna svojina u Republici Srbije i danas je jedan od najvećih izvora velikog prelivanja javnog novca u privatne džepove nekolicine privilegovanih lica i nezaobilaznih partija.

Neevidentirani i na milost i nemilost krupnih i lokalnih tajkuna i političara prepušteni milioni hektara državne zemlje i stotine hiljada kvadratnih metara prostora su razlog za hitno reagovanje građana Srbije i prioritet buduće Vlade – navela je ova organizacija u današnjem saopštenju.

Mreža za restituciju podseća da je pre više od 20 godina formirana Republička Direkcija za imovinu, koja je, kao i danas, imala zadatak da evidentira i popiše državnu, odnosno sada javnu svojinu ali to nije učinjeno.

Najveći korisnici izuzetno velikih površina državne svojine su preko 720 javnih preduzeća, lokalne i republičke vlasti ali i mali broj tajkuna koji su kroz takozvane privatizacije društvene imovine uspeli da nastave sa besplatnim korišćenjem i velikih površina državne svojine. Dosadašnje aktivnosti nadležnih na popisu javne svojine su apsolutno nedovoljne. I pored naših urgencija Vlada Srbije ništa nije učinila po pitanju samo tri institucije – ministarstava građevinarstva i poljoprivrede i JP Srbijašume, koji su zvanično priznali da ne popisuju niti vode evidenciju o preko dva miliona hektara državnog zemljišta, iako je to njihova zakonska obaveza – navodi se u saopštenju i dodaje da je nepopisana državna imovina  jedan od najvećih generatora korupcije na svim nivoima vlasti, a korisnici koji su dužni da dostave podatke šta od državne imovine korste, to jednostavno izbegavaju.

-Sankcije za nepopisivanje državne svojine ne postoje, dok sa druge strane sprega zagovornika „ozakonjenja kriminala“ oličena u Zorani Mihajlović, Ivici Dačiću i odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede, čak promoviše i nagrađuje uzurpatore državne svojine – stoji u saopštenju Mreže za restitituciju. – Prema najnovijim zvaničnim informacijama koje smo pribavili, od kada Zorana Mihajlović vodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ni ono ni druga javna preduzeća u njenom resoru (JP Putevi Srbije…) nisu prijavili ni jedan kvadratni metar novoizgrađenih delova autputeva, tako da Republika Srbija i dalje kao i pre dve godine ima „samo“ 167 autoputeva u površini od 393,510 metara kvadratnih.

Mreža za restituciju ocenjuje da je zbog toga  „potpuno očekivano da i drugi korisnici, uključujući sva javna preduzeća, organe vlasti ali i „uspešne“ biznismene koji besplatno koriste državnu svojinu poput Miroslava Miškovića, Milana Beka i drugih, ne prijave ni jedan jedini kvadratni metar državnog zemljišta na prostoru Luke Beograd, Autokomande i drugih više stotina lokacija“.

(Agrosmart)