banner-image

EU uvela privremene mere za mleko

Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda u EU se ne poboljšava, posebno kada je reč o mlečnim proizvodima, rekao je 11. aprila evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan. Hogan je rekao da ostaje da se vidi kakve će efekte imati mera za privremeno ograničavanje proizvodnje mleka koja će stupiti na snagu 13. aprila. Francuski poljoprivrednici su rekli da su spremni da ograniče proizvodnju mleka pod uslovom da to učini i ostale članice EU. Proizvodnja mleka u EU je porasla u januaru za 5,6% na godišnjem nivou.

„Prilike na tržištu nisu bolje kada je reč o mleku, a nekih manjih kretanja nabolje ima u slučaju svinjetine, ali i to vrlo slabo. Situacija na svetskom tržištu je pesimistična“, rekao je Hogan novinarima na marginama sastanaka ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu.

Proizvodnja mleka u EU je porasla u januaru za 5,6% na godišnjem nivou, što je dodatnih 700.000 tona mesečne proizvodnje na tržištu na kome nema dovoljno tražnje u odnosu na ponudu, rekao je evorpski komesar ministrima.

„Situacija i dalje izaziva veliku zabrinutost“, rekao je posle sastanka holandski ministar poljoprivrede Martejn Van Dam čija zemlja predsedava EU.

Suočeni sa višemesečnom krizom članice EU su se dogovorile 14. marta da preduzmu mere kako bi rešile probleme u poljoprivredi, pre svega da dozvole privremena ograničenja proizvodnje mleka u nadi da će tako zaustaviti pad cene.

To će omogućiti aktiviranje evropskog propisa koji do sada nije korišćen a omogućuje poljoprivrednom sektoru da odstupi od propisa o zaštiti konkurencije i proizvođačima da na doborovoljnoj bazi odluče da ograniče proizvodnju.

„Ostaje da se vidi kako će član 222 delovati“, rekao je Hogan osvrnuvši se na taj propis.

On je rekao da je Evropska komisija odobrila 11. aprila aktiviranje člana 222, što je objavljeno u službenom listu EU 12. aprila. Mera će stupiti na snagu 13. aprila.

Evropski komesar za poljoprivredu je rekao da će biti preduzeti koraci kako bi i propisi o državnoj pomoći bili fleksibilniji, odnosno da se omogući davanje zajmova ali i direktnih subvencija države poljoprivrednicima.

Hogan je naglasio i da bi korisnik državne pomoći trebalo da učini nešto zauzvrat, na primer da prihvati da prestane da povećava proizvodnju mleka.

Krajem maja, na zahtev ministara poljoprivrede Francuske i Belgije, biće održan sastanak svih učesnika u mlečnoj industriji u EU kako bi se postigao dogovor o rešenjima za taj sektor. Francusko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je 7. aprila da će Odbor za poljoprivredu Evropskog parlamenta organizovati sastanak 25. maja.

Francuski proizvođači su na sastanku 7. aprila u ministarstvu poljoprivrede rekli da su spremni da zauzdaju proizvodnju kako bi cene ponovo porasle, ali samo ako to učine i druge članice EU. Oni su stavili do znanja da ne žele da druge članice iskoriste pad francuske proizvodnje da bi podstakle svoju prozivodnju i potisnleFrancusku s tržišta.

Hogan je krajem marta rekao da će Komisiji biti predložena nova mera o ograničavanju proizvodnje ali da se članice ne mogu naterati da učestvuju u tome.

Od prestanka važenja kvota za mleko u EU 31. marta 2015. proizvodnja mleka u Uniji je porasla na godišnjem nivou za 2%, čemu je doprinelo oživljavanje proizvodnje na severu Evrope.

Istovremeno u Kini je opala potrošnja mleka a Evorpa se suočila i sa ruskim embargom na uvoz evropskih poljoprivrednih proizvoda.

Prekomerna proizvodnja mleka dovela je do toga da se cene mleka smanje za 3% na svetskom nivou.

Članice brinu razgovori o slobodnoj trgovini sa Južnom Amerikom

Većina ministara je na sastanku u Luksemburgu izrazila zabirnutost i zbog predstojećih pregovora EU i ekonomske zajednice južnoameričkih zemalja Merkosur (Mercosur) o sporazumu o slobodnoj trogvini.

Ministri EU su tražili od Evropske komisije da se pre toga izradi studija uticaja.

„Zaštita interesa evropskih proizvođača u osetljviim sektorima u pregovorima sa Merkosurom i dalje je od ključnog značaja“, rekao je holandski ministar Van Dam. U osetljive proizvode ubrajaju se mlečni proizvodi, meso, voće i povrće.

Oko 20 članica EU je izrazilo zabirnutost i zbog toga što se pregovori pokreću usred poljoprivredne krize, kao i zbog „strateškog“ nivoa, rekao je Hogan.

Hogan je istakao da su gotovo polovina proizvoda koji se uvoze iz zemalja Merkosura poljoprivredni proizvodi a da EU u tom sektoru ima već deficit od 20 milijardi evra jer nema sporazum o slobodnoj trgovni s tim zemljama.

EU i Merkosur su najavili 1. aprila da će predlozi u vezi sa carinama biti razmenjene u drugoj nedelji maja, što je nova etapa u pregovorima koji su ponovo pokrenuti 2010.

(Euractiv)