banner-image

Pokrajina dala sto miliona voćarima

„Danas potpisujemo 41 ugovor: 38 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i tri ugovora sa pravnim licima. Radi se o 132 nova hektara naših voćnjaka pod protivgradnim mrežama. Ukupna vrednost ovih investicija je 101 milion dinara, od toga 81 milion za registrovana poljoprivredna gazdinstva i 20 miliona dinara za pravna lica“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški prilikom uručenja ugovora korisnicima bespovratnih sredstava koji su aplicirali i ispunili uslove konkursa za nabavku sistema za protivgradne mreže u 2016. godini.

Bogaroški je istakao da se radi o nastavku jednog uspešnog projekta koji je doveo do toga da Vojvodina postane najveći izvoznik jabuka u na teritoriji Republike Srbije, što samo pre sedam-osam godina niko nije mogao da pretpostavi.

„Kad se u obzir uzme problem koji postoji sa protivgradnim raketama u poslednjih nekoliko godina, onda ova naša mera dobija još više na značaju“, naglasio je resorni sekretar.
Govoreći o interesovanju za sredstva na ovom konkursu, Bogaroški je rekao da je 2016. godine planirano 270 miliona dinara za ovu namenu, te da postoji dovoljno vremena da svi zainteresovani konkurišu, ali je i apelovao na poljoprivrednike da ne čekaju zadnji momenat. Konkurs je, inače, otvoren do 30. septembra, odnosno do utroška sredstava. Sudeći po prvom mesecu konkursa, Bogaroški smatra da bi trebalo da se požuri, jer je malo više od trećine sredstava već dodeljeno.

Sredstva se dodeljuju na osnovu kriterijuma utvrđenih pravilnikom, obavlja se kontrola na terenu, nulta i kontrola nakon završene investicije.
Bogaroški je okupljene poljoprivrednike – voćare upoznao i sa radom pokrajinske Prognozno-izveštajne službe.

„Prošle godine smo uspeli da u voćnjacima, u kojima su korišćeni saveti Prognozno-izveštajne službe, prskanje svedemo ispod polovine u odnosu na one koji nisu koristili usluge ove službe, koje su inače besplatne. To je servis koji ozbiljno finansiramo i koji radi već šestu godinu, a o kvalitetu rada govori podatak da su se prošlog meseca obratili ljudi iz Austrije da mi obrađujemo njihove podatke oko prevencije i zaštite useva, jer smatraju da smo na višem nivou“, izjavio je Branislav Bogaroški i naveo primer da je prošle godine u voćnjaku u Suseku bilo osam prskanja jabuka, a procenat voća prvog kvaliteta je bio identičan kao i kod onih koji su prskali preko 20 puta.