banner-image

Jagode u SAD pretekle jabuke na crnoj listi pesticida

Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD s najviše ostataka pesticida, saopštila je Radna grupa za zaštitu životne sredine (Environmental Working Group – EWG).

Tako su se jabuke spustile na drugo mesto, posle pet godina na čelu liste „Prljavih dvanaest“ (Dirty Dozen), prenela je američka TV CBS. Grupa je analizirala rezultate testa više od 35.200 uzoraka voća i povrća koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede.

Skoro svi uzorci neorganski gajenih jagoda – 98 procenata, imali su tragove pesticida, a 47 procenta uzoraka ostatke 10 ili više pesticida. U nekim uzorcima nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Iako su neke od hemikalija na jagodama relativno bezazlene, drugi pesticidi su povezani s rakom, reproduktivnim i razvojnim oštećenjima ljudskog organizma, hormonalnim poremećajima i neurološkim problemima, izvestila je grupa. „Još šokantnije od toga je to što ti ostaci nisu u suprotnosti sa slabim američkim zakonima i pravilnicima o pesticidima u hrani“, rekla je Sonja Lander, EVG viši analitičar EWG.

Na ovogodišnjoj listi „Prljavih dvanaest“ su jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, običan paradajz, paprika, paradajz „čeri“ i krastavac. Suprotno tome, na čelu liste „Čistih petnaest“ je avokado, sa manje od jednog procenta uzoraka u kojima je uopšte nađen neki pesticid.

Nijedno voće ili povrće s te „čiste“ liste nije bilo pozitivno na više od četiri vrste pesticida, a vrlo ih je malo u kojima je nađeno više od jedne vrste.

„Čistih petnaest“ su: avokado, kukuruz, ananas, kupus, grašak (smrznut), luk, špargla, mango, papaja, kivi, plavi patlidžan, obična dinja, grejpfrut, dinja kantalupa, karfiol. Da bi pomogla potrošačima, EWG svake godine ažurira svoj Vodič o pesticidima u proizvodima (Shopper’s Guide to Pesticides in Produce), rangirajući po tom zagađenju 48 popularnih vrsta voća i povrća.

Da bi se smanjilo izlaganje ljudi tim hemikalijama, preporučuje se da se kupuje organski gajeno voće i povrće.

(Agencije)