banner-image

Iz Beočina pravac Konstanca

U Beočinu su pušteni u rad novi silos i luka odakle će se roba plasirati na inostrano tržište.

U silo-portu u Beočinu skladištiće se ratarske zrnaste kulture, kukuruz, pšenica, soja, ječam uljana repica, suncokret koji će se putem luke, koja je izgrađena na kanalu u neposrednoj blizini Silosa, Dunavom izvoziti u luku Kostanca.
U silosima će moći da se skladišti 24.000 tona, a vršiće se i prijem robe, skladištenje, pretovar i sušenje zrnastih poljoprivrednih kultura. Vrednost investicije je pet miliona evra.

Silosi su izgrađeni na dva hektara koji su kupljeni u Biznis parku kompanije Agrogrnja gde se po završetku prve faze početka rada silosa i luke planira izgradnja još 70.000 kubnih metara skladišnog prostora.

„Novi silo port omogućiće direktan izvoz merkantilnih roba na inostrana tržišta što je veoma važno za podizanje konkurentnosti ekonomije“ kaže direktor Žita Srbije Vukosav Saković.

„Prema statistici na južnom toku Dunava polsednjih nekoliko decenija nije izgrađen nijedan silos-port te je značaj investicije utoliko veća“, kaže direktor Izvršnog odbora žita Srbije Slavko Jovanović.

Izgradnjom silo porta u Beočinu poljoprivrednici su dobili moderan objekat za skladištenje i čuvanje ratarskih kultura koji će biti pokretač za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Beočina, Srema a i šire, poručuju iz kompanije Agrogrnja.

(RTV)