banner-image

U Somboru se prijavilo 70 uzurpatora državnog zemljišta

Uzurpatori  državnog poljoprivrednog zemljišta prijavljuju se opštinama u čije su njive nezakonito ušli, shodno zaključku Vlade Srbije, odnosno preporuci da se uzurpacija dozvoli onima koji se na vreme jave i zakup plate.  Prema saznanjima  Agrosmarta, u većini lokalnih samouprava u Vojvodini u kojima je bilo uzurpacija pristižu prijave ratara koji su ušli u posed oranica i obrađuju ih iako licitacija nije bilo.

-Do sada nam je stiglo oko 70 prijava iz svih katastarskih opština koje pripadaju Somboru. Te izjave ulaze u zapisnik poljočuvarske službe, a sledeći korak je vansudsko poravnanje, odnosno određivanje cene po kojoj će se plaćati zakup – kaže Slobodan Kosanović iz Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Sombora.

On nije mogao da precizira koliko su uzurpatori prijavili površina ali je rekao da je bilo slobodno oko 11.000 hektara i da su uzete pacele koje su najpogodnije za obrađivanje.

Podsetimo, u zaključku Vlade preporučuje se da se izuzetno u 2015. i 2016. godini, dozvoli onima koji uzurpiraju državno zemljište, da prijave sami svoju uzurpaciju do 1. maja, te da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje, gde će cena biti prosečna za iznajmljivanje na teritoriji Vojvodine. Dakle, ko se prijavi do tog datuma neće snositi nikakve posledice zbog toga što je bespravno ušao u njive, čak će najverovatnije i dobro proći jer je moguće da će za hektare platiti manje od cene licitacije. Prosečna cena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini iznosi 192 evra po hektaru, a poznato je da je na licitacijama za mnoge parcele taj iznos bio znatno veći.

-Predložićemo da navedenih 192 evra bude osnovna cena u vansudskom poravnanju a da se konačna određuje po klasama i kvalitetu zemljišta. Recimo, da za hektar prve klase cena bude 270 evra, druge 250, treće 240… Ne mogu biti uniformni uslovi, nisu bili ni za stočere koji su uzimali njive u zakup po pravu prečeg – kaže Kosanović.

Pokrajinska vlada pozvala je Vladu Srbije da stavi van snage zaključak od 11. marta, međutim, Ministarstvo poljoprivrede to nije prihvatilo, tačnije izjasnilo se da je to samo prelazno rešenje do novih zakonskih odredbi. Vlada Vojvodine pozvala je i predsednike opštine i gradonačelnike u Pokrajini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Srbije, međutim, u nekoliko opština smo dobili informaciju da se ipak postupa po tom dokumentu.  

Liga socijaldemokrata Vojvodine apelovala je na sve poslanike u pokrajinskom parlamentu da svojim potpisima omoguće održavanje sednice Skupštine AP Vojvodine koja bi bila posvećena problemima nastalim nakon što je legalizovana uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta i nakon hapšenja paora u Gakovu, ali se još uvek ne zna da li će sednice biti.

(Agrosmart)