banner-image

Zeleno svetlo za glifosat

U raspravi o budućnosti glifosata u Evropi, nemačka vlada dala je zeleno svetlo za sporni herbicid i jedan od najrasprostranjenijih biljnih otrova. Kako minhenski dnevnik „Zidojče cajtung“ citira dopis Ministarstva poljoprivrede upućen Komisiji EU još krajem marta, „ovom saglasnošću Nemačka želi da doprinese da se postupak za odobrenje glifosata uspešno zaključi“.

Nemačka je „veoma otvorena“, navodi se dalje, za zabrinutost nekih država članica EU da glifosat „kontroliše datum useva“. Pored toga, savezna vlada će pokušati da uvrsti delove o zaštiti biološke raznovrsnosti u dozvoli za dalju upotrebu.

Licenca za primenu glifosata u Evropi ističe u junu. Kritičari žele da ga zabrane jer je međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji izdala upozorenje da glifosat – izaziva rak! To sredstvo za zaštitu bilja je osporavano već dugi niz godina. I pored toga, Komisija Evropske unije ne vidi dovoljno razloga da se ono povuče sa tržišta.

Odluka nadležnog Odbora EU za produženje dozvole glifosata je u martu bila odložena jer nije bilo kvalifikovane većine država članica ni za, a ni protiv. Nemačka vlada se tada nije izjasnila o svojoj odluci. Kao odgovor na pitanje iz redova opozicione stranke Zelenih, proizlazi da Komisija EU očito želi da što brže donese odluku.

– Agrarni ministar Šmit daje potpuno pogrešan signal time što upravo sada najavljuje nemačku saglasnost za dozvolu glifosatu. Ove nedelje su se ministri poljoprivrede i Evropski parlament složno izjasnili protiv preuranjene odluke za ovaj herbicid – izjavio je poslanik Zelenih Harald Ebner i dodao opasku da „Šmit ne haje za ocenu eksperata i zajedno sa Komisijom EU želi da po svaku cenu prelomi ovu odluku“.

Glifosat je u Nemačkoj i svetu jedan od najprodavanijih pesticida i primenjuje se kako u poljoprivredi, tako i u privatnim baštama. Oko 40 odsto obradivih površina u Nemačkoj tretira se glifosatom.

Moćan lobi

Proizvođač pesticida, američka kompanija Monsanto, ima jedan od najjačih lobija u Briselu, koji doseže do službe za životne namirnice Efsa. Pre par meseci je koncern najavio kako želi da se povuče iz Evrope, a ovaj PR trik izgleda da je uspeo: iako EU parlament još okleva da produži dozvolu za glifosat, Monsanto je postigao cilj jer protesti protiv njih proteklih meseci sve više jenjavaju.

(Vesti)