banner-image

Indonežani u Kovinu proizvode pečurke

U industrijskoj zoni u Kovinu otvoren je pogon za proizvodnju pečuraka kompanije „Delta danjub“ koja posluje u okviru indonežanske Bavazir grupe. Reč je o najvećem proizvođaču pečuraka u Republici Indoneziji koji proizvode palsira širom sveta. 

„Proizvodnja u oblasti poljoprivrede je nešto gde Srbija ima komparativne prednosti koje nismo dovoljno iskoristili i mislim da je ovo važno za Kovin ali i ceo Južnobanatski okrug. Sama investicija za početak predviđa oko 120 radnika u prvoj fazi, a nakon dve godine još 350 , i oko devet i po miliona evra ukupne investicije“, izjavila je Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije.

Prema rečima direktora kompanije Fejzala Abuda Bavazira, do sada je uloženo tri miliona evra u pogon koji će se prostirati na više od šest hektara i to je samo prva faza. On se nada saradnji koja će dovesti do obostranog zadovoljstva.

„U Idnoneziji proizvodimo 40 hiljada kilograma pečuraka dnevno. Izvozimo u Evropu, Rusiju, Ameriku. Uz naše iskustvo i sposobnost vaših radnika ubeđeni smo da ćemo ovde imati veliki uspeh. Cilj nam je da proizvodimo sedam hiljada kilograma dnevno“, naveo je Fejzal Abud Bavazir.

Za opštinu Kovin ovo je najveća investicija u poslednjoj deceniji.

„Posle potpisivanja ugovora koji je bio prošle godine u februaru danas možemo da pogledamo ovu lepotu. U ovoj fabrici već sada može da radi 30 do 50 radnika a do juna, što se tiče prve faze, svih 120“, kazala je Sanja Petrović, predsednica opštine Kovin.

Nakon nestajanja giganata poput šećerane i Beka, kao i niza loših privatizacija, za meštane Kovina ova investicija mnogo znači.

Pored izgradnje ovog pogona u Kovinu investitori iz Indonezije ulažu i u fabriku testenina u Inđiji. Kažu da imaju velike planove kada su u pitanju investicije u Srbiji, pogotovo u oblasti agrara.

(RTV)