banner-image

Smiljanić i Filipović: Nećemo dozvoliti uzurpaciju državnog zemljišta

Predsednici opština Apatin i Inđija, Živorad Smiljanić i Petar Filipović, izjavili su da neće dozvoliti uzurpaciju državnog zemljišta na teritoriji tih lokalnih samouprava i optužili Vladu Srbije da je kriva za sve veći broj uzurpatora državnih oranica.

Smiljanić je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da je opština Apatin donela godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u propisanom roku i dodao da „ni pedalj“ državnog zemljišta u Apatinu nije uzurpiran.

„Nemamo nikakve veze sa tom polumafijom, a verovatno takvi znaju da im ne vredi da sa mnom na takav način razgovaraju”, rekao je Smiljanić i dodao da ne može biti da je jedan vladin zaključak jači od zakona, a u ovom slučaju jeste tako.

Smiljanić je kazao da „po zakonu onaj ko uzurpira, to jest protivpravno koristi državno poljoprivredno zemljište mora da bude kažnjen tako što će platiti triput višu cenu zakupu“ i da „ovde imamo sasvim suprotnu situaciju“.

Filipović rekao je da opština Inđija neće dozvoliti da se od te opštine „pravi Divlji zapad“ i da se poljoprivredno zemljište „osvaja“ po sistemu „ko prvi zabode zastavicu”.

„Zakon mora biti jednak za sve. Mi ćemo i dalje poštovati zakon i sprovoditi licitaciju, kako bi svi poljoprivrednici imali jednake uslove za zakup državnog zemljišta. I na tome ću insistirati”, kazao je Filipović.

Po zaključku Vlade Srbije, uzurpatori hiljada hektara državnog zemljišta imaju obavezu da se do 1. maja prijave i biće im oprošteno protivzakonito korišćenje njiva, uz uslov da izvrše sudsko poravnanje od 192 evra po hektaru, iako su oranice u Bačkoj mnogo skuplje.

VOICE je naveo da je samo Somboru stiglo oko 70 prijava uzurpatora.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu u Somboru Slobodan Kosanović rekao je da nije realno da cena iznajmljivanja oranica u toj opštini bude na nivou prosečne u Vojvodini.

On je dodao da će predložiti da navedenih 192 evra bude osnovna cena, u vansudskim poravnanjima a da se konačna određuje po klasama i kvalitetu zemljišta.

Kosanović je ocenio da je „generator problema“ zapravo neefikasno Ministarstvo poljoprivrede.

(RTV)