banner-image

Voće zaštititi i dati mu kalcijuma

Ogledni zasad trešnje PSS”Sombor” posetio je prof dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, Departman za voćarstvo i vinogradarstvo.

Pri obilasku oglednog zasada trešnje  PSS”Sombor” (sorte Ferrovia, Kordia i Regina) na lokalitetu Karavukovo, utvrdili smo da se trešnja nalazi u fenofazi punog cvetanja, najmanje 50 odsto cvetova otvoreno, prve latice opadaju (po BBCH 65).

U narednom periodu, u fazi precvetavanja, trebalo bi uraditi tretmane zaštite, a uz ovaj tretman bilo bi poželjno dodati neki od preparata na bazi Ca, koji će povoljno uticati na čvrstinu plodova. Što se tiče ishrane, nakon faze intenzivnog cvetanja, potrebno je povećati količine N i K đubriva prilikom fertirigacije.

Od zelenih operacija u narednim danima u mladim zasadima, na jednogodišnjim sadnicama potrebno je prekratiti vrhove kako bi se podstaklo izbijanje bočnih grana.

U višegodišnjem zasadu, na primarnim granama, na 4-5 cm od osnovnog stabla, uraditi zasecanje kore koje će usloviti porast sekundarnih grana.

PREPORUKE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE:

-tretman u cilju zaštite zasada od Monilinia laxa-prouzrokovač sušenja cvetova i grančica koštičavog voća

-primena preparata na bazi Ca

-povećanje doze N i K đubriva

-na jednogodšnjim sadnicama uraditi prekraćivanje vrhova

-u višegodišnjem zasadu uraditi zasecanje kore na primarnim granama

PSS Sombor