banner-image

Izvoznici vina nazdravljaju

Izvoznici vina nazdravili su prošlogodišnjem skoku potrošnje vina u Kini posle dve godine pada, pošto je rast tražnje pomogao ekspanziji globalne trgovine vinom

To je saopštila danas Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Kineski uvoz je skočio za 44 odsto na 5,5 miliona hektolitara, a ukupna potrošnja u toj zemlji je porasla za tri odsto na gotovo 16 miliona hektolitara, prenosi agencija Rojters. 

„Kineska tražnja je dala najveći pojedinačni doprinos rastu trgovine vinom u 2015. godini“, navodi se u izveštaju OIV-a, i dodaje da je prošlogodišnji rast tražnje ukazao na veliku popularnost crvenog vina među kineskom srednjom klasom. 

Poboljšanje trenda u Kini, koja je peti najveći svetski potrošač vina, pomoglo je da globalna trgovina vinom poraste za skoro dva odsto u smislu količine, na 104,3 miliona hektolitara, i za 10,6 odsto u smislu vrednosti, na 28,3 milijarde evra, navodi OIV. 

Kina je 2014. godine pretekla Francusku po broju vinograda, da bi prošle godine dodala još 34.000 hektara, čime je ukupna površina vinograda porasla na 830.000 hektara. Uprkos tome, kineska proizvodnja je pala na 11 miliona hektolitara sa 11,6 miliona hektolitara. 

Gledano po vrednosti izvoza, Francuska je zadržala poziciju najvećeg izvoznika, sa udelom na tržištu od 29 odsto, prema procenama OIV-a. 

Posmatrano po količini izvezenog vina, Španija je povećala prednost kao najveći izvoznik. 

SAD su i dalje najveći svetski potrošač vina, uz rast prošlogodišnje tražnje od jedan odsto, na 31 milion hektolitara. 

Italija je preuzela od Francuske titulu najvećeg svetskog proizvođača vina, zahvaljujući proizvodnji 49,5 miliona hektolitara u odnosu na 47,5 miliona hektolitara proizvedenih u Francuskoj, navodi Rojters.

(Agencije)