banner-image

Za navodnjavanje i plastenike 84 miliona dinara

Novih 76 ugovora za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje u 2016 godini, potpisani su danas sa vojvođanskim poljoprivrednicima. Ukupna vrednost ove investicije jeste 194 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio 72 miliona dinara, i to za navodnjavanje u oblasti: ratarstva (51 milion), povrtarstva (11,5 miliona) i voćarstva (9,2 miliona), navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Takođe, danas je potpisano i 39 ugovora za plasteničku proizvodnju, čija je ukupna vrednost 12 miliona dinara.

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislava Bogaroškog, sa danas potpisanim ugovorima, omogućeno je da na teritoriji pokrajine bude novih 1.100 hektara pod sistemima za navodnjavanje, te oko 40.000 kvadratnih metara novog plasteničkog prostora.

„Interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika za konkurse resornog pokrajinskog sekretarijata svake godine je sve veće. O tome govori i činjenica da je za samo mesec dana od raspisivanja konkursa za navodnjavanje, utrošena gotovo četvrtina novca za ovu namenu“, rekao je potpredsednik Bogaroški.

On je dodao da je tome sigurno doprinela i maksimalno pojednostavljena procedura za konkurisanje, kao i praksa uvedena prošle godine, da poljoprivrednici konkurišu za novac na osnovu predračuna. Takođe, izmenjena je i procedura oko dokumentacije koja ima manjkavosti, pa je otvorena mogućnost da poljoprivrednici koji nisu podneli ispravnu dokumentaciju o tome budu blagovremeno obavešteni, uz dodatni rok za dopunu dokumentacije.

„Metodologija koju primenjujemo kod prijave za konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, identična je onoj u Evropskoj uniji, tako da, kada se otvori mogućnost za konkurisanje za sredstva iz evropskih fondova – vojvođanski poljoprivrednici će biti spremni“, rekao je potpredsednik Bogaroški.

(Agrosmart)