banner-image

Arapima njive, a paorima šipak

Ono što u Karađorđevu, nekedašnjem selu za primer u celoj bivšoj Jugoslaviji, nisu uspeli da upropaste srpski tajkuni, pošlo je za rukom Arapima. Ili, bolje reći Vladi Srbije, koja je dala ovdašnje zemljište  u zakup firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na 30 godina. Jednako je i u Obrovcu i drugim obližnjim mestima. Otkako su njive uzeli Arapi, u ovim selima eskalirali su ekonomski i socijalni problemi jer su poljoprivrednici naprosto ostali bez mogućnosti da zakupe državne parcele i obrađuju ih, a mnogi su, kao što je poznato, ostali bez posla u Vojnoj ustanovi “Morović”, kojoj je pre pet – šest godina pripojeno “Karađorđevo”.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je pre dve godine odlučila da osnuje zajedničko privredno društvo sa kompanijom Al Rawafed iz Abu Dabija, zvaničnim predstavnikom Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tada je, kako je bilo rečeno, sačinjen poseban ugovor sa Ministarstvom odbrane o iznajmljivanju 3.350 hektara zemljišta VU Morović, pogon Karađorđevo na 30 godina, pri čemu  Ministarstvo ima pravo na 20 odsto neto profita, a ne snosi nikakve troškove u slučaju gubitaka. Obećana su i nova zaposlenja, ulaganja vredna 140 miliona evra za četiri godine a poručeno je i da zemlje ima dovoljno i za meštane koji su je zakupljivali i obrađivali.

Pre par dana naši novinari obišli su njive u Karađorđevu i Obrovcu i uverili se da je situacija sasvim suprotna. Setva se diljem Vojvodine bliži kraju, a Arapi su tek na početku. Ogromne table zemlje su tek poorane, na nekima je još uvek korov, o kvalitetno urađenom poslu nema ni govora. Uz takav fušeraj, naravno, ne mogu se očekivati ni prinosi ali to je pak stvar onih koji gazduju tim njivama. S druge strane, problem meštana koji dobro znaju svoj posao i koji su na ovoj dobroj bačkoj zemlji ostvarivali izuzetne prinose je u tome što do njiva više ne mogu ni doći.

-Zemljišni fond je smanjen i stalno se od nas uzima. Nije nam jasno po kom osnovu je arapskoj firmi dato pravo da obrađuje i 250 hektara zemljišta koje je naslonjeno na njive koje pripadaju VU „Morović“, a koje je davano u arendu ovdašnjim poljoprivrednicima. Hoće li tako oni redom uzimati i druge njive, hoćemo li ostati bez ijednog pedlja zemlje – pitaju se nezadovoljni ratari u Obrovcu s kojima smo razgovarali.

Ovi mladi poljoprivrednici, ali i drugi u Krađaorđevu i Obrovcu, pokupovali su mašine, potrebnu mehanizaciju, naravno na kredit. Sada ostaju bez mogućnosti da zajam vraćaju jer im je sve manje površina dostupno.

-U katastarskoj opštini Obrovac ostali smo bez ijednog hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. U našoj katastarskoj opštini to je 1.800 hektara, oko 300 hektara išlo je nekada u licitaciju a VU Morović, nekadašnje „Karađorđevo“ u Obrovcu je imalo oko 1.500 hektara. Ništa od toga sada meštanima nije dostupno. Nemaju više pravo da licitiraju zemlju koja je godinama hranila njihove porodice – vele oni.

Smeta im, kako kažu, i to što se lokalna samouprava ili Vlada nije izborila za to da im ostane bar 1.000 hektara zemlje.

Sve što se dešava unutar kapija koje sada pripadaju firmi iz Emirata odvija se pod velom tajne. Pa čak se ne zna ni koliko je zemlje tačno dato pod zakup, koliko je ljudi zaposleno i koliko je zemlje ukupno posejano.

(Agrosmart)