banner-image

Paorima šuplja izborna priča

Izbori su prošli, pobednici i gubitnici su poznati, a poznato je i šta je dobila poljoprivreda. Odgovor je – ništa. Niko ništa ozbiljno obećao nije pa će paori to i dobiti.

Stvar je vrlo posta. Naprednjaci u predizbornoj kampanji nisu obećali ni vraćanje premija na 12.000 dinara ni bilo šta drugo, jer što bi to i radili kada im rejting nije padao kada su premije i ukidali. Evo vam Vojvodina kao dokaz. Sve se vodilo na puke parole o rastu investicija, o razvoju stočarstva, mlekarstva… Naravno da su to puke parole, jer niko od naprednjaka nikada nije ni rekao ni napisao kako će da ostvari rast stočarstva ili čega bilo drugog.

Ruku na srce, treba reći da će poljoprivreda nešto sigurno dobiti, mada ni to niko decidno nije obećao. Dobiće novu strategiju razvoja. Skupiće se sva mudrost ove države da napiše novu, veliku, velelepnu i veličanstvenu strategiju u kojoj, slutimo, neće ništa pisati osim statističkih podataka i lepih želja. Čemu ponovo dokument koji bi vrlo lako mogao da doživi sudbinu istih prethodnih koji su godinama skupljali prašinu po fiokama ministarstva i vlade, a na koje su bačeni milioni, ne zna se. Ali, tako su radilio i pisale sve prethodne nove vlasti pa će verovatno za tim posegnuti i ova najnovija. Ako u Srbiji novih uopšte ima.

Treba takođe reći da niko ne sumnja u dobre namere pobednika, ali ima li znanja i volje da se novo vino ne sipa u staru burad. Naprednjaci su već imali dva ministra poljoprivrede, a  rezultat je bio da su agrar predali socijalistima. Da su imali ideje i planove valjda bi ih sami sproveli. Da li će i dalje agrar biti u rukama socijalista sa personalnim promenama u ministarskoj fotelji ili će ga preuzeti naprednjaci ili će pak taj resor dati nekom trećem, nije ni važno. Sudeći po onome što su sve stranke nudile agraru u predizbornoj kampanji, svejedno je. Paori i poljoprivreda, ta bajna deklarativna uzdanica Srbije i srpske privrede ostaće tamo gde je i sada – u zapećku.

Milovan Lukić