banner-image

Policija na njivama u Gakovu

Poljoprivrednici iz Gakova najavili su danas da nastavljaju protest zbog problema sa državnom poljoprivrednom zemljom u tom mestu.

Poljoprivrednik Vladimir Skrobonja kazao je novinarima da se paori spremaju da izvedu danas na njive oko dvadesetak traktora.

“Na licu mesta se nalazi oko 50 policijaca i nekoliko marica i čuli smo da oni imaju usmeno naređenje da uvedu radnike privatne firme u posed, koje su juče izbacili sa njive. Rekli su nam i da to rade na osnovu usmenog naloga tužioca”, kazao je Skrobonja.

On je dodao i da još uvek nije stigla nikakva odluka drugostepenog privrednog suda, kojom će se razrešiti dilema ko ima pravo da obrađuje spornih 300 hektara.

“Mi pretpostavljamo da je ta odluka u našu korist i da zbog toga pokušavaju sada bez papira da ih uvedu u tu zemlju”, dodao je Skrobonja.

On je istakao da će paori danas sa traktorima protestovati na licu mesta.

Skrobonja je ponovio da su se paori prijavili na osnovu zaključka Vlade Srbije kao uzurpatori i da imaju svu neophodnu dokumentaciju, na osnovu koje imaju pravo da obrađuju spornu zemlju.

Poljoprivrednici iz Gakova spavali su skoro mesec dana na njivi i sprečavali uzurpatora u radovima. Oni su uhapšeni i osuđeni na mesec dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira.

Apelacioni sud u Novom Sadu je takvu odluku prvostepenog suda poništio i vratio predmet na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku sud u Apatinu je paore ponovo osudio na istu kaznu, a oni su na to uložili novu žalbu.

(Autonomija)