banner-image

Mraz u Austriji obrao voća za 375 miliona evra

Snežne padavine i temperature koje su u aprilu pale ispod nule nanele su veliku štetu poljoprivrednicima u austrijskim pokrajinama Štajerska, Burgenland, Donjoj Austriji i Koruškoj, navode danas bečki mediji.

Šteta od pada temperature, koja je u protekla tri dana pala i ispod minus šest, izazvala je trocifrenu milionsku štetu.

Od štete u poljoprivredi pogođeno je, prema procenama, 25.000 hektara obradive zemlje.

Poljoprivredna komora samo za Štajersku procenjuje štetu po poljoprivredu u visinido 125 miliona evra.

Tako ove godine preti opasnost da austrijski potrošači neće moći da u prodavnicama nađu jabuke iz Štajerske, koje važe za jedne od najboljih.

– Hitno nam je potrebna pomoć iz Fonda za elementarne nepogode, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su pretrpeli ogromne štete – apelovao je predsednik poljoprivredne komore Franc Tičenbaher.

Ministar finansija Hans-Jerg Šeling je već obećao da će staviti na raspolaganje sredstva iz Fonda, jer su ekstremne vremenske prilike proteklih dana u pojedinim regionima izazvale štetu koja ugrožava egzistenciju poljoprivrednika. Mraz je pre svega naneo štetu po vinogradare, voćare i druge useve.

I u pokrajini Burgenland se nastala šteta procenjuje na do 150 miliona evra zbog predstojećeg izostanka roda, ali i vinogradari strahuju od trocifrene milionske štete, a u pojedinim regionima neće biti proizvodnje vina zbog aktuelnih vremenskih prilika.

Oko 70 odsto površine na kojima je zasađeno voće, kao i špargla, kukuruz, krompir i slično, je pogođeno mrazom.

(Tanjug)