banner-image

Smanjene kvote za otkup mleka

Somboska mlekara „Somboled“ smanjila je kvote za otkup mleka od malih proizvođača. Bez prethodnih najava otkup je smanjen za pet do 20 litara, zavisno od količine isporučenog mleka. Ovaj potez dodatni je udar na proizvođače mleka, koji sve više razmišljanju o odustajanju od te proizvodnje.

Proizvođači mleka, oni mali koji drže nekoliko ili 10, 20 krava i mleko prodaju „Somboledu“ strepe od svakog dolaska na otkupno mesto, jer ne znaju da li će i sutra moći mlekari da predaju iste količine mleka. Ili će ih mlekara, što se i dešava, obavestiti da će ubuduće primati manje mleka.

„Muzem trenutno 12 krava, oko 240 litara mogu da isporučim, a 195 litara mi je kvota. Snalazimo se. Poklanjamo mleko prijateljima, pravimo sir, delimo sir, smanjujemo hranu kravama da bi davale manje mleka“, kaže Branislav Racić Berić.
„Šta smo radili? Sirili smo, davali sir deci, prijateljima,komšijama… Sada dajemo krmačama“ navodi Kristo Kusić.

„Sada je skoro bilo reči o tome da će primati samo polovinu mleka. Šta da radimo sa onim što ostane. Da bacamo svinjama?“, ističe Jovan Batalo.

Naši sagovornici saglasni su da će posledice ovakvog odnosa prema proizvođačima biti dugoročne, jer će poljoprivrednici smanjivati broj mlečnih krava i proizvodnju mleka kojom se njihove porodice bave decenijama. Dodatno strahuju i zbog najavljenog ukidanja carinske zaštite na uvoz mleka iz Evropske unije.

„Sve smo uložili mi. Niko nam ništa nije dao i sada od države tražimo samo da otkupi mleko. Ništa drugo. Znači gotov proizvod nekome nudiš, a on ne treba“, dodaje Racić Berić.

„Ja sam nekada predavala 50 litara mleka ujutro i 50 uveče. Imali smo 17 grla. Sada nosim 12 litara mleka“, napominje Jelena Stanić.

Nismo uspeli da čujemo reakciju iz „Somboleda“, mlekare koja posluje u sastavu kompanije „Laktalis“, jer jedina osoba za kontakt iz pi ar službe nije odgovarala na naše pozive.

(RTV)